Утре са изпитите след 7 клас. Ето какво трябва да знаят родители и деца

Изпитите тази година ще започват от 9 часа, така че в 8:30 ч. най-късно учениците трябва да са в училището

0
180
Изпит

Утре е изпитът по български език и литература след 7. клас. За първи път от много години той е отделен от матурата по български език и се провежда на 17 юни. Два дни по-късно е и изпитът по математика. Тази година има промени както в самите изпити, така и в начина им на провеждане.

Тази година в столицата на изпитите по български език и математика след 7. клас ще се явят по 10 386 ученици. Още 682-ма са избрали изпита по желание по чужд език. За всички изпити са осигурени 1400 зали, ще има и над 2400 квестори, които ще следят за реда. Изпитите тази година ще започват от 9 часа, така че в 8:30 ч. най-късно учениците трябва да са в училището, в което учат, с документ за самоличност и черна химикалка.

Тази година тестовете по български език и по математика няма да се състоят от два отделни модула. Те ще имат две части с обща оценка. Ще има и още промени.

Първата част от теста по български пак ще е от 25 задачи, но вече ще има 18 със структуриран отговор, 6 – с кратък свободен отговор и една – с разширен свободен отговор.

Втората част е преразказ с дидактическа задача.

По математика също има промени. Първата част е от 17 задачи със структуриран отговор и 3 с кратък отговор.

Във втората част вече ще има 2 задачи с кратък свободен отговор и три, в които учениците трябва да аргументират отговора.

Тази година за първи път тестовете ще се проверяват електронно. На всеки от листовете за отговори ще има индивидуален бар код. Работите ще се сканират и затова е необходима черната химикалка.

Резултатите от изпитите ще са готови до 27 юни. От 3 до 5 юли ще се подават заявленията за участие в класирането за гимназиите.

Тази година родителите ще подават заявления за класирането само по електронен път. Това обаче ще може да става по три различни начина.

Първият – родителят сам подава заявлението със желаните паралелки от всяко електронно устройство с достъп до интернет. Това става в специална платформа, разработена от просветното министерство. Или – родителят отива в училището на детето си и там му съдействат да попълни заявлението електронно. И третият вариант – отива в училище-гнездо, където специалист попълва заявлението, а родителят се подписва, че това е неговият избор. Вече са определени 10 училища-гнезда в различни райони на столицата. Ваня Кастрева съветва още отсега родители и деца да започнат да обмислят какви паралелки ще попълват.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София, каза пред БНТ: Тези три дни, ако те започнат тепърва да събират информация, ще бъде напрегнато. Не е необходимо. Информацията и сега те могат да я получат. Всеки ученик ще има персонален профил в тази платформа и код за достъп, за да проследява резултатите си.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име