четвъртък, юли 18, 2024
НачалоЛюбопитно145 групи ще видим на "Свети Константин 2019"

145 групи ще видим на „Свети Константин 2019“

Националния фолклорен събор "Св. Константин 2019" ще се проведе на 27 и 28 юли

Тазгодишното издание на Националния фолклорен събор „Св. Константин 2019“ ще се проведе на 27 и 28 юли. Съборът ще започне в съботния ден от 9.30 часа, като същата вечер по традиция кметът Николай Зайчев ще запали традиционния летен лагер. Гостите на събора ще видят и концерта спектакъл „Гълъбите бели“ на Славка Калчева.

145 групи и индивидуални изпълнители са заявили участие на Събора на народното творчество. На неговата сцена ще се качат и деца от Тетевен, които свирят на различни инструменти. Разбира се и тази година участниците ще бъдат оценявани от професионално жури, в което освен познатите имена на Николай Балабнов и Светла Караджова, са още певецът Петър Кирилов, Здравко Христов – танцьор и хореограф и етномузикологът Георги Иванов.

Освен участието на групи от цялата страна, по традиция ще има богата културна програма с участието на народен оркестър, фолклорен изпълнител и танцов ансамбъл.
Организаторите от Община Пещера съобщиха за една новост тази година, а именно, че ще се явят групи с обреден фолклор – обичаи. Директорът на фестивала Николай Балабанов уточни, че участниците ще бъдат оценявани от 5 – членно професионално жури. За разлика от предишните години, тази година в края на всеки от двата дни ще има церемонии по награждаване.

RELATED ARTICLES

Напишете коментар

Моля, въведете коментар
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments