България е преминала през първия пик на коронавируса, а сега върви към следващия

0
607

У нас броят на заразените с коронавирус е 1290, след като през изминалото денонощие бяха установени нови 56 случая.
Настанените в лечебни заведения са 292-ма. Половината от болничните легла в София вече са заети. Последните данни на Оперативния щаб показват, че излекуваните са с 8 повече и така броят им достигна 205.
Още една жертва обаче на COVID-19 в страната. След като вчера възрастен мъж загуби битката с опасния щам, починалите станаха 55.
Решението за отварянето на парковете е в ръцете на кметовете. Щабът обаче е на мнение, че всяко разхлабване на мерките води до усложнения при развитието на епидемията.

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб: Извънредното положение е политическо решение и ние не коментираме политически решения.

Доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Със или без извънредно положение съдържанието ще остане. И тук нямаме разминаване нито между нас, нито с другите органи.

България вече е преминала през първия пик на коронавируса, а сега върви към следващия. Наблюдава се бързо туширане на огнищата на зараза заради усилията на регионалните здравни инспекции, които откриват все повече заразени

Ген. Мутафчийски изрази надежда, че това ще се случи и с огнището в района на Дупница, свързано с ТЕЦ – Бобов дол.

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб: Така се работи. Затова се откриха тези нови случаи, а не че те просто да отишли в болницата. Повечето дори са без симптоми.

Резултатите от столичните квартали „Факултета“ и „Филиповци“ също са обнадеждаващи според Щаба.

Д-р Данчо Пенчев, директор на РЗИ – София: Ограничихме до максимум семейните огнища.

Предстои представително изследване за коронавирус в Пловдив.

Доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Избран е по много принчини: защото е в средата; има случаи, но не са най-много; достатъчно мощна система на здравеопазване има, с много болници; РЗИ има достатъчно ресурс да го направи по всички изисквания на Европейския център за контрол на заболяванията. Аз имам предположения какво ще намерим. Това което намираме навсякъде – общо взето в средно засегнатите региони, процентът на хората, които са се срещали с коронавируса в момента варира между 2 и 5-6%.

За тестването ще бъде използвана нова методика, която която досега не прилагана в България. Резултатите ще станат ясни в рамките на 1 седмица.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име