Учени: Средната температура на планетата може да достигне рекордни стойности през 2020-2024г.

0
448

Международен екип от учени, ръководен от изследователи от Техническия университет Нанянг в Сингапур, установи, че повишаването на морското равнище през този век ще бъде по-голямо, отколкото се смяташе досега.

Техните открития са публикувани в списание Climate and Atmospheric Science. Повече от сто водещи автори на научни публикации по тяхно искане оцениха увеличаването на морското равнище.

Изследователите също анализираха над хиляда статии по тази тема. В най-лошия и очакван сценарий морското равнище ще се повиши до 1,3 метра преди края на този век, а след още 200 години този показател вече ще бъде на надморска височина от 5,6 метра от изходната стойност.
Учените смятат, че в резултат на топенето на ледниците на Арктика и Гренландия нивото на океаните ще се увеличи значително. Този процес може да се забави, ако се намалят емисиите на парникови газове. По-рано Световната метеорологична организация заяви, че средната температура на планетата може да достигне рекордни стойности през 2020-2024.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име