Проф.д-р Милчо Минчев: Лечението на болни с кръвна плазма е доказан метод

0
159

Лечението на болни с плазма е доказал ефективността си метод. Това мнение изрази пред БНР проф. д-р Милчо Минчев от Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания, асистиран професор към университета „Джордж Вашингтон“ в САЩ.

Както е известно тази седмица у нас се очаква да се разпишат насоки за прилагането на метод с кръвна плазма при лечението на COVID-19. 206 са според официалната статистика излекуваните у нас, от които може да се използва кръвна плазма за лечение или клинични проучвания.
„Кръвната плазма е течната съставка на кръвта, която съдържа белтъци, изпълняващи различни функции – едни от които са антителата, осъществяващи имунната защита на организма“, обясни проф. д-р Минчев.
„Предполага се, че болен, оздравял след инфекция с коронавирус, е развил някакъв имунитет, опосредстван чрез т.нар. антитела или имуноглуболини – те могат да захващат вируса при неговото проникване, могат да го неутрализират, а могат и да модулират реакцията на имунната система срещу този причинител“, уточни ученият.

Той уточни, че подобен начин на лечение съществува още от 80-те години на XX век.

Онкохематологът е убеден, че това е подходящ лечебен метод, доказал своите възможности. Проф. Минчев бе категоричен, че България не е закъсняла в прилагането на лечението чрез кръвна плазма, защото все още няма достатъчен брой оздравели, за да се прилага този метод както за лечение, така и за клинични проучвания.

От оздравелите от коронавирус трябва да се отделят хората, които имат данните и качествата да бъдат кръводарители и те да дадат съгласието си да дарят плазма. Първо трябва да се определи колко от тях отговарят на критериите да бъдат кръводарители, след това да се изследва колко от тях имат антитела в необходимия титър и да се получи тяхното съгласие, поясни специалистът.

Опасностите при прилагането на кръвни компоненти са същите като при прилагането на кръвни продукти. Трябва да се спазват условията за типизиране на плазмата, уточни проф. Минчев и добави, че „тези неща са утвърдени в практиката, много рядко се срещат такива усложнения, почти никога“.

Проф. Милчо Минчев изказа оптимистична прогноза, че ефективна ваксина ще се намери до края на годината и това ще спомогне много в борбата с вируса.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име