Над 300 000 българи празнуват имен ден днес

0
65
Снимка: debati.bg

Православната църква почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел. Повече от 300 000 българи празнуват имен ден.

Църквата нарича Петър и Павел първовърховни първопрестолници и вселенски учители заради разпространението на Божието слово. Двамата апостоли се завещали в своите послания основните правила на християнската вяра, а животът им е бил белязан от страдания и гонения. Петър е един от първите ученици на Христос, а апостол Павел първоначално изповядва юдейската религия и е сред гонителите на християните но впоследствие се обръща към вярата в Спасителя.

Богословът Петър Пенев разказва:

„Двамата най-ярки апостоли. Те са много различни, но църквата неслучайно ги е свързала. При Петър вярата е по-първична, по-естествена. Павел влиза в много големи дълбини, той е книжовник като темперамент, като образование и като произход. Не са имали почти нищо общо, а всъщност застават рамо до рамо, градят църквата. Павел е абсолютен стълб, Петър също. Христос намира повод да каже, че точно това е камъкът, на който ще изгради църквата си.“

Обичаите повеляват рано сутрин жените да носят колак и ранни ябълки петровки, които свещеникът освещава за здраве.

Имен ден празнуват Петър, Павел, Павла, Петрана, Полина, Павлина, Петя и Камен.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име