Изследвания показват, че Covid-19 поразява мозъка и нервната система

В Ню Йорк за две седмици при пациенти с коронавирус има пет случая на интензивен инсулт - при сравнително млади хора (под 50 години), без други изразени симптоми на Covid-19.

0
402

Заразата от Covid-19 не се ограничава само до инфекция на дихателните органи. Изследвания при значителен брой пациенти показват, че вирусът поразява и нервната система, съобщава руската секция на BBC.

От носоглътката вирусът е способен да проникне в главния мозък, а това може да доведе до редица усложнения. Списъкът с възможните усложнения е дълъг: от проблеми с храносмилателната система и запушване на кръвоносните съдове до сърдечна недостатъчност и енцефалит, пише BBC.

Многолик вирус
Четири месеца след началото на епидемията учените все още знаят много малко за причиняващия болестта вирус SARS-CoV-2 и неговия ефект върху човешкото тяло. Общата картина се изяснява постепенно, като лекари от цял свят споделят в стотици научни списания опита си в лечението на пациенти с коронавирус. В резултат на това списъкът на възможните симптоми на Covid-19 продължава да се разширява (вече има повече от дузина от тях), а с него и нашата представа за това какви други органи вирусът може да порази и до какви усложнения освен пневмония болестта може да доведе.
Най-често лекарите описват нарушения на нервната система. Две проучвания във Франция и Китай заключиха, че повече от една трета от заразените хора имат неврологични симптоми под една или друга форма. Много от тези симптоми са леки и включват главоболие или замаяност, които могат да бъдат причинени от силен имунен отговор. Виждат се и други по-специфични и тежки симптоми, които включват загуба на мирис или вкус, мускулна слабост, инфаркт, припадъци и халюцинации, съобщи Sciencealert. Тези симптоми се наблюдават по-често при тежки случаи – при 46% до 84% от тях. Дезориентация, невнимание и нарушения в движението също се наблюдават при тежко заболелите с Covid-19, а според проучванията някои от неврологичните симптоми се запазват и след възстановяването на пациента от вируса.

Няколко проучвания описват наличието и на енцефалит (мозъчно възпаление), причинен от коронавируса, и инсулт при здрави млади хора с леки симптоми на COVID-19, съобщават BBC и Sciencealert.

Описани са случаи и на синдром на Гилен-Баре като страничен ефект от Covid-19: имунната система на пациента започва да атакува собствените му нервни клетки, което води до мускулна слабост, а в тежки случаи и до парализа.

Американските лекари са обезпокоени от сведения, че само в Ню Йорк за две седмици при пациенти с коронавирус има пет случая на интензивен инсулт – освен това при сравнително млади хора (под 50 години), без други изразени симптоми на Covid-19.

Според предварителните данни като страничен ефект от възпалението коронавирусът провокира образуването на кръвни съсиреци в големи съдове, което в крайна сметка може да доведе до остро нарушение на мозъчното кръвообращение. Въпреки това главно неврологичните нарушения все още се наблюдават при по-тежки случаи.

SARS-CoV-2 не е уникален в това, че може да зарази мозъка, пишат изданията. Подобна инфекция на мозъка може да бъде причинена от няколко други вируса, включително грип и морбили, което също понякога води до неврологични заболявания, макар и доста рядко.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име