понеделник, юли 15, 2024
НачалоЛюбопитноЕксперти предупреждават за възможен бум от сърдечно-съдови заболявания вследствие на изолацията

Експерти предупреждават за възможен бум от сърдечно-съдови заболявания вследствие на изолацията

Всяка десета преждевременна смърт в света е свързана със заседналия начин на живот, са изчислили британски учени.

Хора, които прекарват повече от 6 часа на ден в седнало или легнало положение, умират по-често на сравнително млада възраст от диабет, инфаркт или инсулт. Сегашната самоизолация, предизвикана от разпространението на коронавируса, и принудително снижената физическа активност могат да предизвикат бум от сърдечно-съдови заболявания, предупреждават експертите.
Те дават някои съвети за това как да преживеем домашното заточение с минимални щети за собственото ни здраве.

По-малко движение – повече болести
Почти половината от населението на планетата в момента се намира в самоизолация заради пандемията от коронавирус. В над 90 държави по света хората нямат право да напускат домовете си без неотложна нужда, а на много хора им се налага да учат и работят дистанционно.

Това намаляване на активността не е безопасно. Известно е, че хора, които се движат малко, страдат по-често от диабет и сърдечно-съдови заболявания, които съкращават значително продължителността на живота им.

По данни на британски учени, всяка десета преждевременна смърт е свързана с обездвижване и липсата на физически упражнения. Като такива учените определят не само пълноценните тренировки, но и всекидневното ходене пеша от порядъка на 2-3 часа.

Както установиха американски учени, по време на физическо натоварване в организма на бозайниците намалява производството на лептин – хормона, регулиращ енергийния метаболизъм. Според изследванията, той може да влияе върху нивото на левкоцитите, чиято висока концентрация води до хронично възпаление, например по стените на артериите. В резултат на това се образуват атеросклеротична плака, чието нарастване води до запушване на съдовете.

Спорт по интернет
Според руския академик Юрий Беленков, веднага след края на пандемията може да се очаква бум на хипертонични кризи и исхемична болест на сърцето. Причина за това е принудителното обездвижване и небалансирано хранене, както и липсата на общуване между хората.

Под ударите на тези заболявания ще попаднат не само хора на преклонна възраст, но и значително по-млади – около 35-годишни.

При тези хора в момента начинът на живот е коренно променен. Човек е свикнал да работи всеки ден, да върши куп неща и внезапно се оказва, че няма какво да прави.

Основният фактор в този случай не е само слабата физическа активност, но и нарушения хранителен режим.

Кардиологът съветва всеки ден да се правят упражнения, което е особено необходимо за възрастните и страдащите от сърдечно-съдови заболявания.

Задължително трябва да се поддържа и комуникация – по телефона или интернет, за да не остава у изолирания усещането, че е ненужен.

Хранене и сън по разписание
Според изследвания на канадски учени, хора с наднормено тегло живеят средно с 5-6 години по-малко. Освен проблеми със сърцето и високото съдържание на захар в кръвта, при пълните хора имунната система е по-слаба, поради което те са по-уязвими от вируси и бактериални инфекции. При сегашната епидемия това представлява истинска опасност.

Затова е необходимо, дори по време на карантина, да се спазва строг режим по отношение на съня и храненето.

Постоянното „хапване“ – без значение дали плодове или бонбони, не само добавя калории, но и нарушава работата на храносмилателната система. Диетолозите съветват между отделните хранения да има разлика от поне 2 часа. Разбира се, от значение е да се пие достатъчно вода през деня.

По време на самоизолация здравият сън също е от съществено значение – не по-малко от 7 часа в денонощие. Според изследвания на американски учени, сънят е пряко свързан с имунната система. Хора, които прекарват в леглото само 5-6 часа боледуват пет пъти повече от остри респираторни заболявания, отколкото онези, които спят по 7 часа и повече. /БГНЕС

RELATED ARTICLES

Напишете коментар

Моля, въведете коментар
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments