понеделник, юли 15, 2024
НачалоЛюбопитноДоказано: Затлъстяването повишава риска от по-тежко протичане на COVID-19

Доказано: Затлъстяването повишава риска от по-тежко протичане на COVID-19

Случаите, в които заболяването от коронавирус протича тежко, най-често са при възрастни пациенти и такива със съпътстващи заболявания. Резултатите от ново проучване, проведено в Ню Йорк, сочат, че не астмата и тютюнопушеното, а затлъстяването е най-рисковият фактор. „Това беше изключително изненадващ резултат за нас“, казва авторът на изследването Кристофър Петрили пред „Ди Велт“.

Изследването е проведено между 1 март и 1 април и анализира случаите на 4 100 пациенти с Ковид-19. Резултатите сочат, че 40 процента от хората, които е трябвало да бъдат лекувани в болница, са страдали от затлъстяване. При половината от тях се е наложило интубиране. „Адипозата (болезненото затлъстяване) носи много по-голям риск за заразените с Ковид-19 от всяко заболяване на сърдечно-съдовата система или на белите дробове“, заявяват авторите на изследването.
Карстен Шмидтс, главен лекар в университетската клиника в Есен, има сходни наблюдения. „Повечето пациенти, които идват в интензивните отделения с тежки симптоми, са с наднормено тегло или страдат от затлъстяване. Хората с нормално тегло са много по-малко.“

Индексът на телесната маса повишава опасността от летален изход. Това сочат данните на френски учени, анализирали случаите на 124 пациенти с Ковид-19 и установили, че тези, при които се е наложило използването на респиратори, са били предимно с наднормено тегло, предава „Дойче Веле“.

Хората, които е трябвало да бъдат обдишвани под упойка, са били 85, като 56 процента от тях имали индекс на телесната маса над 30 (т.е. извън рамките на нормалното), а други 35 на сто са страдали от сериозно затлъстяване – с индекс над 35. „Нашите данни доказват ясна връзка между затлъстяването и тежестта на заболяването“, казва ръководителят на изследването Артур Симонет, цитиран от „Меркур“.

Китайски учени, анализирали данните от 112 случая в „Юнион Хоспитал“ в Ухан, също заключват, че наднорменото тегло повишава риска от по-тежко протичане на заболяването, а и смъртността сред хората с адипоза е по-висока. Според данните от Ухан, 88,2 процента от пациентите, починали от коронавирус, са били с наднормено тегло или затлъстели.

По данни на американските здравни власти, 42 процента от жителите на САЩ страдат от затлъстяване. „За съжаление се оказва, че затлъстяването при хората под 60-годишна възраст трябва да се разглежда като нов епидемиологичен рисков фактор, който вероятно допринася за ръста на заболяванията в САЩ“, казва Дженифър Лайтър, ръководителка на екипа, осъществил изследването в Ню Йорк.

RELATED ARTICLES

Напишете коментар

Моля, въведете коментар
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments