четвъртък, юли 18, 2024
НачалоБългария79% от фирмите у нас търпят загуби заради кризата предизвикана от коронавируса

79% от фирмите у нас търпят загуби заради кризата предизвикана от коронавируса

Както в цяла Европа, така и в България, пандемията от COVID-19 оказва значителен негативен ефект върху дейността на бизнеса.

Преки или косвени загуби търпят 79% от фирмите, най-вече микро и малките, показва проучване на „Алфа Рисърч“ за икономическите и социални последствия от кризата, проведено сред представители на бизнеса. Общо 21% от стопанските субекти твърдят, че кризата не им се е отразила особено, като при 3,5% от тях се наблюдава дори увеличено търсене на техните продукти или услуги, а малко под 2% са се преориентирали към други дейности и също се справят.
Близо 92% от анкетираните подкрепят напълно, а над 10% подкрепят и прилагат частично мерките за предотвратяване на риска от зараза на работното място. 55% подкрепят изцяло и още 19.8% – частично, дадената възможност за работа от вкъщи и гъвкавото работно време. 65% намират за подходяща облекчената процедура за пускане на служители в платен отпуск със заповед на управителя. По-поляризирано е отношението към мярката, станала известна като 60:40. Подкрепата и тук доминира – 59%, срещу 41% критични мнения, като критиките са основно в посока към още по-висока степен на финансова ангажираност от страна на държавата.
Почти две трети от анкетираните дават положителна оценка за мерките на правителството – здравни, икономически, социални. Изцяло положителна е оценката на 15,7% , а по-скоро положителна – на близо 47%. Негативните оценки са двойно по-малко – 34% (21 на сто по-скоро отрицателни и 12 на сто – изцяло отрицателни).
Интересен факт от проучването е, че огромното мнозинство от фирмите в България (87.7%) са оптимисти, че ще съумеят да излязат от кризата и да възстановят дейността си. Според 12.3% ги очаква фалит. 69.5% се надяват да се възстановят до една година.

Проучването сред фирмите в България е проведено в периода 13-22 април 2020г. чрез телефонни интервюта. То обхваща 500 стопански субекта от почти всички сектори на производството и услугите.

SourceБНТ
RELATED ARTICLES

Напишете коментар

Моля, въведете коментар
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments