3 пъти по-малко тестове за COVID-19 в област Пазарджик

0
303

Тестовете за коронавирус направени в област Пазарджик са 3 пъти по малко от средно направените в страната. Това показват данните на Регионалната здравна инспекция.

Според тях от началото на епидемията в областта са изследвани пробите на 101 човека, което на база броя на населението в областта е един тест на 2680 жители.

Така съпоставено с данните от Националния оперативен щаб за брой изследвани на 1 милион души в страната в област Пазарджик направените тестове са три пъти по-малко.

По данни на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса броят на направените тестове на 1 милион души в България е 1276.

Това според ген. Венцислав Мутафчийски съпоставимо с направените в другите държави тестове е напълно адекватно за ситуацията в страната ни.

На база на националната статистика за направените тестове в област Пазарджик от началото на епидемията са изпратени 101 проби за изследване на ковид 19.

Проби са взети от МБАЛ Пазарджик, МБАЛ Проф. Д-р Димитър Ранев в Пещера, МБАЛ Уни Хоспитал Панагюрище и МБАЛ Велинград.

Пробите са изпратени в Референтната лаборатория в София и лабораторията в Стара Загора.

Отчетени бяха 7 положителни проби. Така на база броя на населението на област Пазарджик от 260 800 души и направените 101 теста се пада 1 тест на 2680 човека, което е с три пъти по-малко от средно направените тестове в страната.

Според ген. Мутафчийски максималният брой на тестовете, които държавата може да направи за 24 часа е 1300.

В България в момента се използват предимно Пи Си Ар тестове, които според Оперативния щаб са най-точни.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име