четвъртък, юли 18, 2024
НачалоЛюбопитно250 чувала смет събраха Доброволци край "Голям Беглик"

250 чувала смет събраха Доброволци край „Голям Беглик“

В тазгодишната акция по почистването се включиха близо 50 доброволци

През изминалите почивни дни (8-9 юни 2019 г.) доброволци, организирани от Сдружение „Байкария“ с подкрепата на ТП ДГС „Родопи“, проведоха поредната акция по почистването на язовир „Голям Беглик“, Западни Родопи, съобщиха организаторите.

На територията на яз. „Голям Беглик“ се намират три защитени местности – ЗМ „Самодивска поляна“, ЗМ „Чатъма“ и ЗМ „Батлъбоаз“, в които се допуска ограничена човешка дейност, която не вреди на околната среда, а защитеният им статут има за цел да се опазват красивите местности за отдих и туризъм и местната флора и фауна. Цялата територия около яз. „Голям Беглик“ попада в рамките на екологичната мрежа НАТУРА 2000 в Защитена зона „Западни Родопи“ по Директивата за местообитанията и Директивата за птиците.

Всички тези факти обаче не пречат района да бъде силно замърсяван ежегодно в резултат от натоварения туристически летен сезон. При редовните почиствания, които Сдружението провежда, се наблюдава трайната тенденция голяма част от замърсяването да е от битови отпадъци, останали край бреговете на язовира от къмпингуващи през лятото хора.Байкария

В тазгодишната акция по почистването се включиха близо 50 доброволци, които в рамките на два дни успяха да съберат от територията на язовира над 250 чувала смет с тонаж около 2 тона и обем от около 15 куб. м. Боклукът беше извозен към депото за битови отпадъци, използвано от Община „Батак“, от два камиона – на ТП ДГС „Родопи“ и на Общината.

„Кампаниите по почистването и информирането на хората за проблемите на околната среда имат за основна цел да доведат да осъзнаване на проблема от по-широката общественост.
Изхвърлените и заровени в почвата боклуци замърсяват подпочвените води и се изливат в язовирите, от които се снабдяваме с питейна вода. Язовир „Голям Беглик“ е едно от най-атрактивните места за туризъм и почивка в Родопите и чрез подобни организирани действия се опитваме да го направим „добрия пример“ за природосъобразна човешка дейност. Смятаме, че популяризирането на такива акции ще доведе до осъзнаване на проблема и намаляване на замърсяването. Чрез подкрепа от страна на медиите на такъв тип инициативи, се повлиява върху по-отговорното отношение към средата ни“, пишат от „Байкария“.

RELATED ARTICLES

Напишете коментар

Моля, въведете коментар
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments