25% от общинските служители във Велинград ще бъдат съкратени

0
3229
Снимка: РОДОПИ ИНФО

В края на 2019 г. спрямо 2018 г. намалява броят на общините, отговарящи на условията за финансово оздравяване, пише в анализ Министерство на финансите.
От ведомството на Владислав Горанов отчитат, че се наблюдава относително еднаква структура на разходите по икономически елементи, но се отбелязват и тенденции за по-добро управление на бюджетните средства от страна на редица общини.
Като общини с финансови затруднения през 2020 г. Министерството на финансите определя 18 общини, като две от тях са от област Пазарджик. Това са Велинград и Септември.
От курортната община вече стартират и разработването на антикризисни мерки. Сред тях попада и планирано съкращение на персонала в администрацията.
Ръководството планира да съкрати 25% от състава на своята администрация. Причина за това са натрупани дългове и рязък спад на постъпленията.
В момента събираемостта на данъците в община Велинград е намаляло със 75%. Затова и съкращенията в персонала са неизбежни, заяви заместник кметът Атанас Палигоров.
Той поясни, че е направен и анализ на отделите, като същия е показал, че някои са нефункционални. Затова и ще бъдат цялостно закрити. Палигоров не посочи кои са тези отдели, но уточни че до до кризисните мерки ще преминат съвсем скоро.
Заместник кметът заключи, че прогнозите са приходите в общинската хазна само от туристически данък да бъдат с милион по-малко от заложените.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име