неделя, септември 8, 2024
НачалоНовини от ПещераСъборът на Свети Константин събира повече от 1000 изпълнители

Съборът на Свети Константин събира повече от 1000 изпълнители

8-ми Национален фолклорен събор на Свети Константин този уикенд

Повече от хиляда изпълнители от цялата страна ще се съберат на Националния фолклорен събор на народното творчество „Свети Константин 2024“, съобщи Руса Каврошилова, директор на културната проява. Той ще се проведе за 8-и пореден път на открита сцена в курортното селце над Пещера.

Своите заявки досега са подали десетки участници, които ще се надиграват и надпяват в два последователни дни (26 и 27 юли). За най-добре представилите се участници ще има десетки награди, присъдени от компетентно жури, включващо музикален фолклорист, хореограф и етнограф.

Конкурсната програма ще започне на 27 юли (събота) от 9:30 ч.

В 11:30 ч. е насрочено официалното откриване на феста. Програмата ще продължи до 18:30 ч., когато на сцената ще излезе Николай Учкунов. За 19:30 ч. е предвиден специален музикален поздрав към зрителите от гайдарски състав „Войводите“.

След награждаването на призьорите от първия ден ще започне Хоротека „Да тропнем на открито на Дългата поляна“, с открит урок по български народни танци на д-р Драгомир Йорданов.

Във връзка с опасността от възникване на пожари, след съобразяване със заповедта на Кмета на Община Пещера за паленето на открит огън на територията на с. Свети Константин, организаторите на VIII Национален фолклорен събор „Св. Константин 2024“, отменят паленето на традиционния летен огън в 21:30 часа.

Традиционната за програмата атракция ще бъде заменена с алтернативно светлинно представяне, уточняват организаторите на проявата.

В 22:00 ч. организаторите са предвидили концерт на певицата Селина.

На 28 юли (неделя) продължава конкурсната програма от събора. Награждаването на лауреатите от втория ден и обявяване на спечелените награди е в 16:00 часа.

Основните цели на фестивала са да представи фолклорните традиции на етнографските области на България, да съдейства за по-широк културен обмен между общините и ансамблите в страната, да популяризира българския фолклор и да организира тематични съпътстващи прояви.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments