четвъртък, юли 18, 2024
НачалоБългарияЩе представят туристическа дестинация България пред страни от Арабската лига

Ще представят туристическа дестинация България пред страни от Арабската лига

Пред министъра хотелиерите от Велинград поставиха въпроси, свързани с рекламата на туристическите дестинации и подобряване на инфраструктурата

Министерство на туризма провежда интензивни преговори с голяма част от страните от Арабската лига за представяне на възможностите на България като спа дестинация. Това съобщи във Велинград министърът на туризма Христо Проданов по време на работна среща с представители на местната власт и бизнеса в курорта.

В тези държави има заложен доста висок национален бюджет за превенция и лечение със спа процедури. Това е свързано с военните действия и размириците, които имаше в този регион, и там правителствата до голяма степен залагат на превенция и на лечение на своите граждани, обясни министърът. Целта ни е да покажем своя потенциал като държавата на второ място по минерални извори в Европа, след Исландия, и да предлагаме услуги с високо качество.

Проданов припомни, че има сключен договор с Германската здравна каса, който заради ковид пандемията е претърпял известен застой, но изрази надежда, че скоро взаимотношенията с Германия ще бъдат възобновени в посока лечебен туризъм.

Пред хотелиерите от Велинград министърът обърна внимание на ситуацията с бежанците от Украйна. По думите му в момента тя е непредвидима, но изрази надежда, че до 31 май останалите в България украински граждани ще започнат да намират работа и да се самоиздържат. В момента бежанците са настанени основно в морските бази, посочи Проданови и добави, че след 31 май собствениците на хотелите вероятно ще поискат да се върнат към основната си дейност. Възможно е да изпитаме нужда да имаме бази във вътрешността на страната за настаняване на украински граждани. Той припомни, че всички бежанци до 31 март трябва да се регистрират със статут за временно настаняване, но направи уговорка, че ако има необходимост, срокът за регистрация може да бъде удължен.

Работната среща във Велинград, в която участва министър Христо Проданов, бе инициирана от председателя на Парламентарната комисия по туризъм Илин Димитров. В нея участваха народни представители от Комисията, областният управител на Пазарджик Иван Васев и кметът на Велинград д-р Костадин Коев.

Пред министъра хотелиерите от курорта поставиха въпроси, свързани с рекламата на туристическите дестинации и подобряване на инфраструктурата.

От името на бранша председателят на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград Златко Златанов е предоставил писмени въпроси и предложения, касаещи развитието на туристическия сектор в региона.

SourceБТА
RELATED ARTICLES

Напишете коментар

Моля, въведете коментар
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments