четвъртък, юли 18, 2024
НачалоПолитикаЩе има ли увеличение на минималното обезщетение при безработица?

Ще има ли увеличение на минималното обезщетение при безработица?

По време на криза стават особено ясно видими трупаните с години проблеми, свързани с трудовото и осигурителното законодателство. Пример е размерът на минималното обезщетение при безработица, което в момента е 9 лава на ден или 180 лв. на месец.

От началото на извънредното положение синдикатите не спират да настояват това обезщетение да бъде увеличено на поне 17 лева на ден или 366 лева на месец.

Националният секретар на КНСБ Ася Гонева обясни пред БНР, че сегашният размер на обезщетението от 9 лева е много далече от принципното изискване на закона:

„Ние искаме да стане 60% от минималната работна заплата. От години се борим за това. Благодарение на нашата настойчивост стана 9 лева. В тази ситуация се надявам, че правителството прави всички, което му е по силите, и каквито средства са необходими – ще ги заделят“.

КНСБ настоява и да се отмени нормата, според която, при повторно изпадане в безработица в рамките на 36 месеца след предходно реализирано право – се получава минимално обезщетение за 4 месеца:

„Това го намираме за несправедливо“, заяви Гонева.

SourceБНР
RELATED ARTICLES

Напишете коментар

Моля, въведете коментар
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments