Щабът ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка и след 30 юни

Най-големите огнища в Пазарджишко, Сърница и Доспат бяха овладени, там няма новозаразени, но все още има срещи – ловни, религиозни, политически, и прочие, в които вирусът избухва с много новозаразени – това показва, че неспазването на мерките води до нови случаи.

0
1040
Коронавирус

При сегашния нов пик на коронавируса усилията са насочени към контрола над изпълнението на съществуващите предпазни мерки. Той ще бъде затегнат, но въвеждане на нови ограничения не се предвиждат, обеща в студиото на „Още от деня“ доц. Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор.

Доц. Кунчев обрисува картината на заболеваемостта сега. 320 души са лежащо болните в момента. 20% от заразените се нуждаят от болнична помощ, а 4-5 % – от сериозна помощ в интензивен сектор. Заразените са разпределени на клъстъри.

Специалистите полагат  усилия за ограничаване на получените огнища. Напоследък обаче се наблюдават и отделни случаи на други места в страната.

Това, по думите на Кунчев, означава, че сме в прехода към дифузно заразяване. Нови случаи ще има там, където се допусне неспазване на мерките, категоричен беше той.

Експертът не може да обвърже достигането на определен брой заразени с евентуално връщане на мярката за оставане по домовете.

„Въпрос на експертна преценка е, включително и на това какви са случаите. Ако при пасажа на вируса през хората наистина се стигне до намаляване на неговата инфекциозност /само че за момента нямаме такива данни/, е възможно хората да го карат много по-леко…“

Доц. Кунчев заяви, че много внимателно се следи какво става с германската кланица, станала огнище на заразата в последните дни. Там работят български работници, част от които са се прибрали у нас. Затова има вероятност от внос на зараза.

Ангел Кунчев призова хората да слушат тези, кои носят отговорност. Той подчерта, че намирането на баланс между грижата за здравето на обществото и опазването на икономиката е много трудно и това е основната задача на специалистите, ангажирани с организацията на борбата с вируса.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име