Частната МБАЛ „Здраве“ отвърна на обвиненията на общинската болница във Велинград

0
1254

От частната болница във Велинград разпространиха открито писмо във връзка с отправените към тях обвинения,че не желаят да приемат пациенти с коронавирус. В позицията се посочва следното:

Във връзка с протестиращото ръководство и медицинския екип на общинската болница в град Велинград- МБАЛ „Велинград“ и техните обвинения в ефира на НОВА -предаването „Неделята на НОВА“ на 28.6.2020, за непоемане на отговорност за прием на пациенти с COVID-19 от МБАЛ „Здраве“, гр. Велинград заявяваме следното:

Като социално отговорно лечебно заведение ръководството и медицинският персонал на МБАЛ „Здраве“, гр. Велинград винаги се е грижело за здравето на хората от общината и региона. И този път и още от началото на пандемията ние поехме ангажимент като заявихме, че ще приемаме за лечение пациенти с COVID-19, както в МБАЛ „Здраве“, Велинград, така и при нужда в лечебните заведения от групата ни в Пазарджик, Пещера и Пловдив. С отмяната на извънредното положение лечебното заведение възстанови нормалната си работа, и въпреки това няма нито един върнат пациент с коронавирус. Само през изминалата седмица имаме 3 случая положителни на коронавирус, които са преминали през МБАЛ „Здраве“, и са настанени за лечение в наша болнична структура в гр.Пещера.

Заявяваме пред обществеността в град Велинград своята готовност да приемаме както спешните, така и всички останали пациенти на МБАЛ „Велинград“, защото дългът ни на медици е на 1 място.

Протестът лекарите на МБАЛ „Велинград“ в тази сложна за всички болници в България ситуация показва за пореден път дългогодишната невъзможност на управителя на лечебното заведение д-р Жеко Чешмеджиев да управлява и организира поверената му структура ефективно. Защо той не протестираше когато бяха изплатени близо 1 300 000лв. общински пари на фирма „Вели- Медикус“, в която се оказа самият той е учредител? Защо той не прави нищо Велинградската болница да възстанови дейността на отделението си по инфекциозни болести, което функционираше преди години? Вместо това за пореден път д-р Чешмеджиев използва медицинския екип на МБАЛ „Велинград“, за да прикрие дългогодишните си управленски слабости. Това се доказва и от обвиненията, които той се опитва да прехвърли към местното РЗИ, НЗОК и др. интитуции, които нямат вина за невъзможността му да организира работата на болницата.

Неколкократно ръководството на МБАЛ „Здраве“, Велинград е декларирала пред местните власти готовността си да поеме спешността на Общинската болница. Това може да се осъществи по лесен начин на ротационен механизъм- 1седмица прием на спешни случаи да осигурява общинската болница, 1 седмица МБАЛ „Здраве“, Велинград. За съжаление въпросът ни за тази организация винаги е бил отклоняван и въпреки нашето желание д-р Чешмеджиев не прие нашите предложения и заблуждаваше Кмета и Общинския съвет по този въпрос, въпреки желанието на подпомогнем дейността на лечебното заведение. Именно затова за нас е изключително обидно коментара на ръководството и медицинския екип, изказано в ефир пред цяла България, че не искаме да лекуваме пациенти с коронавирус. Затова се обръщаме и към Кмета на града г-н Костадин Коев с молба за съдействие. За всички е ясен острия недостиг на лекари и медицински сестри в общината, той ще се задълбочава още. Затова нека той да ни посочи конкретно лице от МБАЛ „Велинград“, с което можем да разрешим всички въпроси, отговорите на които са в полза на здравето на населението на цялата община. Очевидно нормален диалог с дългогодишния управител на болницата д-р Жеко Чешмеджиев е невъзможен. С изказванията си в публичното и медийно пространство той само вкарва в заблуждение и Кмета, и Общинския съвет и хората.

Искаме да уверим цялата българска общественост, че няма да допуснем пациентите от общините Велинград, Ракитово, Доспат и Сърница да бъдат заложник в исканията ръководството на болница МБАЛ „Велинград“.

Няма да оставим общините без болнична услуга. Нека хората не се поддават на шантажа на управителя на МБАЛ „Велинград“!

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име