Цвета Караянчева: Президентството не познава правилника на НС

Бюджетен излишък има, защото правителството работи. Това са неща, които не са изгодни да се казват.

0
408
Цвета Караянчева

„Изказванията на президента винаги следват една линия. Това са неща, които той говори в продължение на 2 години и половина. В началото, когато го видях в парламента, се зарадвах, че може би нещо се е променило в отношенията на президента към институциите, но виждам, че няма нищо такова. Той тоново сложи разделителни линии”.

Това каза по бТВ председателят на Народното събрание Цвета Караянчева относно речта на президента Румен Радев в парламента, в която имаше критики по отношение на властта. Според Караянчева в словото на държавния глава си проличало, че от институцията на Президентството не познавали правилника за работа на Народното събрание.

Конкретно – за позицията на Радев, че премиерът Бойко Борисов следва да идва в парламента по-често, Караянчева отговори, от това има нужда единствено, когато има въпроси относно за общата политика на правителството. По въпросите за конкретни политики отговаряли ресорните министри и вицепремиери.

Караянчева защити и позицията на правителството относно бюджетния излишък и противопоставянето на държавния глава, който смята, че трябва да има санкция: „Бюджетен излишък има, защото правителството работи. Това са неща, които не са изгодни да се казват. Този излишък отива към всички общини и дава възможност да се направят инфраструктурни проекти, да се промени градската среда. Правителството отпуска постановления, за да се насочат средствата не само към кметове на ГЕРБ, а към всички общини, защото българи живеят навсякъде”.

Председателят на Народното събрание настоя, че средствата се насочват не само към кметове на ГЕРБ, а към всички кметове в страната, без значение от партийната им принадлежност.

„Току-що една дама ме спря и каза: „Вдигайте пенсиите”. Това са проблеми на живия живот. Но аз ѝ обясних, че на практика инвестициите, които идват в България, отворените работни места, повишаването на заплатите и възможността в хазната да влязат повече средства от данъци, ще даде възможност да се вдигне и нейната заплата и живот и здраве и нейните деца, които са навън, които не са в Кърджали, да се върнат в България, за да могат да се реализират тук”.

Попитана за предизборната надпревара за София, Караянчева каза, че кандидатът на ГЕРБ – Йорданка Фандъкова, е изключително подготвена, с 10-годишен опит зад гърба си.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име