четвъртък, юли 18, 2024
НачалоНовини от БатакФрапиращи нарушения спряха сечта в ДГС Батак

Фрапиращи нарушения спряха сечта в ДГС Батак

Спряна е работата в 23 сечища след проверки на Изпълнителна агенция по горите и регионалните дирекции по горите

Спряна е работата в 23 сечища след проверки на Изпълнителна агенция по горите и регионалните дирекции по горите в увредени от природни бедствия гори на територията на регионалните дирекции по горите Берковица, Благоевград, Ловеч, Велико Търново, София и Пазарджик.

Най-фрапиращите случаи за нарушения са констатирани на територията на ДГС Батак, където са спрени дейностите по сеч и извоз в 10 насаждения. Проверките са извършени на случаен принцип в 45 обекта за добив на дървесина с издадени позволителни за принудителна или санитарна сеч. Проверени са предписанията за извършването на сечта, извършената маркирация и извеждането на сечта.

В част от проверените насаждения е констатирана здрава маркирана дървесина, видимо без повреди, причинени от абиотичен и биотичен фактор. Поради несъотвествие на предвидената сеч и извършеното маркиране са спрени дейностите по сеч и извоз в почти половината от проверените насаждения, като са дадени предписания за обезсилване на позволителното за сеч.

Друго нарушение, което инспекторите санкционират е, че дървесината, добита от насажденията, която се намира на временните складове е годна строителна дървесина, която е сортиментирана в категория негодна и попада в асортимент „дърва“. Установена е и сеч на немаркирани дървета. За констатираните нарушения са съставени актове по Закона за горите на лицата, извършили маркирането и издали позволителните за сеч.

RELATED ARTICLES

Напишете коментар

Моля, въведете коментар
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments