вторник, октомври 22, 2024
НачалоПолитикаТрендафил Величков подаде оставка като областен управител - видео

Трендафил Величков подаде оставка като областен управител – видео

Властта отвърна на удара

Публикуваме пълния текст на писмото на областния управител на Пазарджик Трендафил Величков до министър-председателя академик Николай Денков.

УВАЖАЕМИ АКАДЕМИК ДЕНКОВ,

„Моля на първото за тази седмица заседание на Министерски съвет да внесете и приемете оставката ми като областен управител на област с административен център град Пазарджик.
Мотивите ми са продиктувани от разбиранията ми за политика и политически процес.
За повече от двадесет години обществена и политическа дейност знам , че политика се прави с чиста идеология, морал, кауза и екип.
Не считам, че политическите ми разбирания, идеологията, каузите, в които вярвам, и за които работя, както и моралът ми, имат нещо общо с Вашите и тези на политическите партии, които представлявате! Нещо повече – диаметрално противоположни са.
Считам, че е невъзможно да продължа да изпълнявам задълженията си по закон, като член и ръководител на политически кабинет, провеждащ държавната политика в областта, в изпълнение на поставени стратегически цели и приоритети от програмата на председателствания от Вас Министерски съвет.
Редно е да натоварите с тази задача човек, близък до Вашата идеология и споделящ Вашите възгледи.
Използвам случая да изразя благодарността си към Президента на Република България, ген. Румен Радев, към господин Гълъб Донев и ръководения от него екип на Министерски съвет, както за доверието, гласувано на мен и екипа ми, така и за постигнатото за България и област Пазарджик .
Убеден съм, че заедно с тях, като екип, преведохме успешно страната през вътрешнополитическите и външнополитическите бури и я запазихме мирна, спокойна и демократична .
Благодарен съм и на кметовете на общини, на общинските съветници, на служителите в държавната и общински администрации, на доброволците и гражданите на област Пазарджик, с които заедно постигнахме много и в този, за мен втори, мандат на областен управител!
Оставам с уважение и се надявам молбата ми да бъде уважена незабавно, като Ви желая да опазите Родината мирна, демократична и горда“, се казва в писмото на Трендафил Величков до министър-председателя акад. Николай Денков.

По късно днес стана ясно, че заявление за освобождаване от длъжност до Министър-председателя подаде заместник областният управител д-р Красимира Радева.

Властта отвърна на удара

По заповед от “Дондуков” 2 всички областни управители хвърлиха оставки, които от “Дондуков” 1 отказаха да приемат. Напускащите ще останат на постовете си до назначаване на нови областни.

В първия работен ден от седмицата управителите на Пловдив, Благоевград, Добрич, Хасково, Монтана, Видин, Пазарджик, Софийска област, Габрово, Враца първи хвърлиха оставките си, като най-остра беше позицията на Трендафил Величков.
“В Министерския съвет постъпват заявления за напускане на областни управители и заместник областни управители от цялата страна. Акцията е безпрецедентна и поставя на изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт”, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

От институцията напомнят, че областните управители трябва да изпълняват функциите си, докато Министерският съвет обсъди исканията им за напускане на постовете. По предварителна договорка ГЕРБ и ППДБ трябва заедно да излъчат новите областни управители, за което е необходимо време.

Подобни статии

Най-четени