Тест на система уплаши абонатите на Vivacom

По време на тестове за автоматично изпращане на съобщения от системата БГ-алърт системен интегратор е изпратил тестово съобщение към абонатите на Vivacom

0
1144

Известие с предупреждение за опасност, придружено от силен звуков сигнал, беше получено на множество телефони в страната минути преди 19 часа тази вечер.

БНТ съобщи, че това е било тест на системата за ранно известяване BG alert. От МВР коментираха за „По света и у нас“, че това е тестово съобщение, получено само от абонатите на един от мобилните оператори и не е свързано с никакво събитие.
В официално съобщение от телекома заявиха, че не са били предупредени за това и призоваха властите да вземат необходимите мерки, за да не всяват смут в населението.

В последвало съобщение от МВР уточниха, че тестовото съобщение не е публикувано от мобилния оператор, а от ангажирания с въвеждането на системата BG Alert изпълнител.

Заради техническа грешка съобщението е получено от много хора.

БНТ научи, че това е тест на теста, а истинското изпитване на системата ще се проведе на 22 ноември от 12 до 12:30 часа и отново ще бъде съпроводено със специфичен звуков сигнал и вибрация. Уточнява се, че сигналът най-вероятно ще бъде получен на телефони, произведени след 2020 г.

На някои устройства е получено съобщение „Сигнал от президента“.

Във връзка с това от „Дондуков“ 2 информираха, че нямат никакво отношение към разпространяваните съобщения с надпис „сигнал“ или „тест“. За случая са информирани отговорните институции.

Полученото по-рано тази вечер известие препраща към сайта bg-alert.bg, но към момента той не е достъпен.

Властите призовават да не се изпада в паника – не става дума за истинска спешна ситуация, това е система, която се разработва съвместно от МВР и Министерството на електронното управление, но се контролира изцяло от вътрешното министерство.

По време на тестове за автоматично изпращане на съобщения от системата БГ-алърт към Министерството на вътрешните работи, която се внедрява в момента, системен интегратор е изпратил тестово съобщение към абонатите на Vivacom, за което ние не бяхме уведомени. Това заявиха в официална позиция от мобилния оператор Vivacom.

Ето какво се казва още в позицията:

„Извиняваме се за причиненото неудобство и вярваме, че възложителят на системата ще вземе необходимите мерки, за да не бъде всяван смут в населението. Ще продължим да работим с институциите за внедряване на необходимата система по уведомяване, като ще настояваме за по-добри процедури за оповестяване“, завърша съобщението, разпространено до медиите.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име