четвъртък, юли 18, 2024
НачалоБългарияСъдят бизнесмен за близо половин милион неплатени данъци

Съдят бизнесмен за близо половин милион неплатени данъци

Заедно със съдружника му в друга фирма са обвиняеми отново за данъчни престъпления

Софийската градска прокуратура е предала на съд управител на фирма заради неплатени 492 244 леа. данъчни задължения, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата, съобщава dir.bg.

В периода от октомври 2015 г. до април 2016 година, пред ТД на НАП в Пазарджик и София, обвиняемият използвал документи с невярно съдържание и потвърдил неистина в подадените данъчни декларации. Той отразил фактури по доставки без да са реално извършени такива, като по този начин приспаднал неследващ се данъчен кредит в общ размер 397 078,48 лева. Общият размер на дължим корпоративен данък възлиза на 95 166,04 лева.

Прокуратурата е внесла в съда обвинителен акт и по друго дело, по което същият мъж, заедно със съдружника му в друга фирма, са обвиняеми отново за данъчни престъпления. Те имали фирма за търговия на дребно с хранителни стоки, която се осъществявала на ул. „Пиротска“ в столицата.

За периода януари 2015 г. до март 2016 г. двамата обвиняеми подали пред данъчната администрация неверни декларации и отчетни регистри. Посредством неиздаване на фактури или други счетоводни документи – касови бележки, те намалили размера на дължимия ДДС и корпоративен данък за 2015 г. за управляваното от тях дружество. Общият размер на предмета на престъплението е 20 989,74 лева, от които 19 663,54 лева – дължим ДДС и 1326,10 лева – дължим корпоративен данък.

Предстои съдът да насрочи разпоредителни заседания по двете дела.

SourceDir.bg
RELATED ARTICLES

Напишете коментар

Моля, въведете коментар
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments