Студът атакува, температурите падат до -15 градуса

Много студено ще е и в планините утре с максимални температури по върховете от минус 15 до минус 12 градуса

0
259
Снимка: BNTnews.bg

Предупреждение за много студено време е в сила през следващото денонощие в по-голямата част от страната. В областите с обявен код жълто, температурите не само през нощта, но и през деня ще останат под нулата.

Очакванията са минималните температури утре да бъдат от минус 7° до минус 1° , в София – минус 6°, а максималните – от минус 2° до 3°. Ще преобладава облачно време. На места ще превалява слаб сняг. Ще бъде ветровито и много студено.

Много студено ще е и в планините утре с максимални температури по върховете от минус 15 до минус 12 градуса, в комбинация с умерен вятър от запад-северозапад .

В курортите максималните температури ще са от минус 10° на Алеко, минус 7, минус 8 в Боровец и Пампорово, до минус 3 в Банско. Ще е предимно облачно, със слаби снеговалежи.

Облачно, с валежи от сняг ще бъде и в по-голямата част от континента утре. Много студено остава времето в Европейска Русия. Максималната температура в Москва за пореден ден ще бъде около минус 15°. По-студен въздух ще продължи да се спуска към страните от Източна Европа, както и към Балканите, включително и към нашата страна.

В неделя у нас ще бъде още по-студено. Минималните температури ще паднат в отделни райони до около минус 10°, на места – до минус 14°, а дневните вече в почти цялата страна ще са отрицателни. Ще се задържи предимно облачно, на отделни места все още ще превалява слаб сняг.

В началото на новата седмица ще преобладава слънчево време. Минималните температури ще бъдат още малко по-ниски, но максималните ще се повишават.

Затоплянето ще продължи и в края на следващата седмица отново ще бъде много по-топло от обичайното за сезона. По предварителна информация на НИМХ, по оперативни данни, средната годишна температура за страната за 2020 г. е 12,4 градуса, което е с около 1,9 градуса над средната климатична норма за периода 1961-1990 г. Това я прави втората най-топла година за последните 90 години, след 2019-та.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име