Студенти по медицина зарадваха децата от ВУИ “Ангел Узунов” в Ракитово

0
544
ВУИ Ракитово

Момчетата от ВУИ „Ангел Узунов” – Ракитово вече от години имат много приятели от младежките ротариански организации от Пазарджик и София, от Югозападния университет – Благоевград, от множество неправителствени организации, от църквите в Ракитово и Велинград. Старите ученици препредават на новопристигналите с кого са се срещали и къде са били. Така при всяка нова среща има спомени и очаквания. Но въпреки натрупания социален опит те в известен смисъл са изненадани в събота на 01.12.2018 г. За първи път във ВУИ пристигат студенти от Медицинския университет – София.

Предварителната информация е, че студенти – медици ще донесат подаръци за момчетата. Оказа се, че това е една трета от Студентския съвет на Медицинския университет, в това число председателят на съвета, изпълнителният секретар на съвета, председателят на Общото събрание на съвета. Общо 10 човека от 64 членния Студентски съвет, в който са представени всички специалности и всички курсове на Университета. Според председателят на Съвета Видин Кирков – ІV курс медицина, студентите са поискали лично да донесат подаръците, да се запознаят с момчетата, да им покажат, че ги подкрепят и изразяват надежди за по-доброто им бъдеще. Денят е избран не случайно – Международният ден за превенция от СПИН. Идеята е била да пристигнат всички членове на Студентския съвет, но поради други неотложни ангажименти са пристигнали само 10 от членовете.

Според Росица Маркова – изпълнителен секретар на Съвета, бакалавър „Обществено здраве”, учи магистратура по медицина, това е чисто студентска инициатива, която са провели в продължение на месец с помощта на социалните мрежи. Отзовали са се много студенти, преподаватели, приятели и близки на студентите. Кампанията е за събиране на дрехи, обувки, книги, игри и всичко, което може да зарадва момчетата от ВУИ, в това число костюми за двамата абитуриенти от ВУИ за бъдещата среща с Президента на Република България. Избрали са ВУИ – Ракитово по предложение на доц. Александрина Воденичарова – преподавател в Университета. Времето е било недостатъчно, затова още продължават да се носят на обявените пунктове дрехи и всякакви подаръци. Но пък това е основание за бъдещи срещи, тъй като между студентите и момчетата от първия миг са възникнали добри, приятелски отношения. След срещата с момчетата Росица Маркова е сигурна, че решението им да донесат лично подаръците, а не да ги пратят по пощата, е правилно. Като бъдещ лекар тя иска да погледне в очите човека, на когото помага. Така се установява доверителна връзка и това е гаранция за добрия резултат.

Председателят на Общото събрание на Студентския съвет Симеон Симеонов – VІ курс дентална медицина, стажант, вече има идеи за бъдещи срещи с момчетата. Връзките на студентите с организацията на Българския червен кръст могат да са полезни, защото момчетата имат нужда от четки и пасти за зъби. Бъдещият зъболекар е сигурен, че доброто възпитание и превенция могат да помогнат повече, отколкото еднократни подаръци за Коледа. След разговор с главния учител от ВУИ Елена Костянева Симеон Симеонов споделя, че може да се организира и обучение за момчетата и педагозите от Ракитово по оказване на първа долекарска помощ.

Според Симеон Симеонов и Зорница Вълчева – председател на Комисия по международни връзки към Студентския съвет, ІV курс медицина, специалност „Обществено здраве”, момчетата имат потенциал. От няколкочасовия престой в училището те са забелязали взаимопомощ между учениците. По-големите момчета са помагали на по-малките при избора на дреха или сладкиш. Не са искали всичко само за себе си.

За правилното разпределение на подаръците голяма заслуга имат Мила Киркова – V курс, специалност „Обществено здраве”, Меис Омар – ІІ курс медицина, Валентин Колев – ІІ курс дентална медицина, Мустафа Барзев – ІІ курс медицина и Байрам Байрам – ІІ курс медицина. Дрехите, обувките, играчките са предварително подредени на четирите тенис маси в залата на втория етаж във ВУИ. Студентите, в ролята на консултанти, помагат на децата да си изберат дреха или обувки. Разменят мисли с тях. След първите 10 – 15 минути на момчетата е дадена пълна свобода да избират. Залата се превръща в един голям базар. Всички обикалят, избират, разговарят.

Преди началото на базара няколко момчета от ВУИ поднасят кратък литературно – музикален поздрав към студентите. Немирникът Николай Смаилов – VІІІ клас, смайва учители, съученици и студенти, като рецитира без грешка стихове за Татковината. Дамян Дончев – VІІ клас, отправя коледни пожелания към всички. Хасан Ангелов – ХІ клас изпява две песни с музикален съпровод от неговата тонколона, а Махмуд Благоев – ХІ клас изпява акапелно микс от две родопски песни. Бурните аплодисменти от момчетата от ВУИ и от студентите от Медицинския университет скрепяват добрите отношения и новото приятелство.

Свилен Топчиев – учител от ВУИ – Ракитово

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име