вторник, октомври 22, 2024
НачалоСпортСпортът през 2022 година

Спортът през 2022 година

Изминалата година ни предложи много емоции, но и тази ще бъде наситена със събития и обещава изключителни вълнения. Най-големият фокус ще бъде върху зимната олимпиада и световното по футбол.

Игрите в Пекин стартират от 4 февруари и ще продължат до 20-и същия месец За втори пореден път форумът е в Азия след Пьонгчанг 2018-а. А Пекин ще се превърне в първият град, посрещнал зимна и лятна олимпиада.

През 2022-а предстои и световното по футбол, което за първи път няма да е през лятото, а в късната есен, заради жегите в Катар. Двубоите са от 21 ноември до 18 декември.

Куп големи състезания предстоят и в България. През септември (14-18 ) страната ни ще е домакин на световното първенство по художествена гимнастика. Надпреварата ще бъде в „Арена Армеец“. Пак там, но през април, идва европейският елит по джудо. За първи път родната федерация получи доверието да организира схватките при мъжете и жените. Надпреварата е от 1 до 3 април.

Месец по-рано, през март, страната ни ще посрещне и световно по фигурно пързаляне за юноши и девойки, което също ще е в „Арена Армеец“. Залата вече не веднъж е била домакин на ледено шоу. През 2018-а Иля Авербух дойде със спектакъла си, в който участие взе и двукратната световна шампионка Албена Денкова.

Три големи събития ще има и в борбата – европейско до 23 г. във Варна (7-13 март), световно за юноши (15-21 август), както и мондиал за ветерани (4-9 октомври) в София.

След пауза от 10 години баскетболистите ни се връщат на европейско първенство. Шампионът е от 1 до 18 септември в 4 държави – Чехия, Грузия, Италия, Германия.

За волейболистите ни този сезон предстоят европейско през септември в Чехия, Грузия, Германия и Италия, както и мондиал в Русия в края на август. Жените пък ще играят на световно в Нидерландия и Полша (23 септември – 15 октомври).

Сезонът във Формула 1 започва на 20 март с Гран при на Бахрейн. През тази година календарът ще включва рекордните 23 състезания, последното е в Абу Даби на 20 ноември.

Поне засега не се очакват сътресения в календара на тениса, заради пандемията. Първият турнир от Големия шлем – Откритото първенство на Австралия е от 17 до 30 януари. „Ролан Гарос“ се връща на обичайните си дати – 29 май – 11 юни в Париж. Следва „Уимбълдън“ в Лондон (27 юни – 10 юли) и Ю Ес оупън в Ню Йорк (29 август – 11 септември).

Тази година световното по лека атлетика ще е в САЩ (15-25 юли), а европейското в Германия (15-21 август).

SourceТруд
Подобни статии

Най-четени