Социалистите в Брацигово сред най-активните за избор на нов лидер

Корнелия Нинова срещу Кирил Добрев

0
96
Снимка: Dariknews.bg

Днес БСП ще избере новия си лидер. Това е първи пряк избор за председател на партията.

Изборният ден започна в 7 часа и ще продължи до 19:00 часа. Гласуването се извършва в 1 140 са избирателните секции в цялата страна.

Първите резултати се очакват късно в неделя, казаха от ЦИК на БСП.

Пред БНТ Димитър Данчев от „червената ЦИК“ заяви, че повече от 25% е активността на вота в Брацигово. Той призова всички членове на партията да излязат, да упражнят своето право на глас, защото пряката демокрация е един много силен инструмент в техните ръце за определена политика и за бъдещето на партията.

До моменти не са постъпили сигнали за нарушения или нередности при изборния процес, каза Данчев.

„За да бъде легитимен избора, в него трябва да са участвали повече от 50% от имащите право на глас партийни членове , които са били членове на партията към 31-ви декември 2019 година, както казах без тези, които са починали, напуснали партията междувременно или отпаднали по други причини. За да имаме избран кандидат още на първи тур, трябва от всички гласували повече от 50% да са предпочели един от кандидатите“, разясни той.

Избирателните списъци, по които ще се гласува, са предварително подготвени по общинските и съответно районните съвети на партията и предадени на комисиите, които да ги съхраняват до изборния ден. Те също имат и ангажимент да заличава от тях починали или напуснали партията членове.

Корнелия Нинова срещу Кирил Добрев

Първоначално цели 55 кандидати бяха издигнати, но впоследствие петима от тях декларираха пред Централната комисия за пряк избор на председател, че ще участват в надпреварата – Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Георги Тодоров, Валери Жаблянов и Красимир Янков.

Жаблянов и Янков се отказаха с аргумента, че го правят в знак на протест срещу настоящото ръководство, което обвиниха в манипулации на изборния процес. По-късно това направи и Тодоров, използвайки същите мотиви – няма равнопоставеност между кандидатите.

Така в битката останаха само двама – настоящият лидер Корнелия Нинова и Кирил Добрев.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име