Рисковете, които крият обществените тоалетни във времената на пандемия

0
178

В обществените тоалетни пускането на водата не е единственият риск от зараза с Covid-19.
Малцина могат да стискат и да пият, вечерят или да пътуват на дълги разстояния без да използват обществени тоалетни. Но все повече ресторанти, барове и други обществени места започват да отварят врати за през лятото и започваме да се чудим дали използването на обществени тоалетни не застрашава здравето ни във времената на Covid-19.
Тази седмица китайски учени публикуваха проучване, според което пускането на тоалетната може завихри частици коронавирус и те да попаднат във въздуха.

Когато някой заразен с Covid-19 ходи до тоалетна, микрбите най-напред се настаняват в тоалетната чиния. Но после „пускането на водата може да разнесе вируса от тоалетната и да причини заразяването на други хора“, казва Джи-Сян Ванг, физик от Университета в Янджоу, Китай и съавтор на доклад, публикуван на 16 юни в журнала Physics of Fluids.

За последното проучване екипът на Ванг използва компютърни модели, за да покаже, че малките капки, образуващи се при турбуленцията на водата в тоалетната чиния, могат да се издигнат на до 90 сантиметра във въздуха. Малко след пускането водата удря съседната страна на чинията със сила, достатъчна да образува водовъртеж, който вкарва не само течност, но и въздух в тоалетната.

Според симулации при тази комбинация се пръскат аерозоли, които могат да се задържат във въздуха повече от минута. Колкото повече вода се използва в тоалетната чиния, установява екипът, толкова по-голяма е силата на струята.

Вирусите на грипа и коронавирусите се считат за „вируси с обвивка“, тъй като са защитени от тънък слой, наречен мембрана. За разлика от норовирусите, най-честият виновник за хранителните отравяния, вирусите с обвивка лесно се разрушават от киселини, което ги прави по-уязвими за химическата формула на сапуна и стомашната жлъчка. Според хипотеза, основана на изследване на грипа, тези вируси могат да оцелеят в човешките вътрешности единствено ако слуз защитава микробите по пътя им към храносмилателния тракт. Въпросът тогава е колко дълго вирусът се задържа във фекалиите – това е друга област, която се нуждае от повече изследване, казва Е. Сюзън Амириан, молекулярен епидемиолог в Rice University, Хюстън.

„Използването на обществена тоалетна, особено ако по принцип спазвате мерки като физическа дистанция и поддържате добра хигиена е по-малко рисковано от събирането с хора от други домакинства“, казва Амириан в имейл. Тя акцентира, че „основният начин на предаване на Covid-19 е от човек на човек чрез дихателни капчици.“

Въпреки това „по-малко рисковано“ не е като да няма никакъв риск, а точно доколко вирусът вирее във фекалиите, върху повърхности и във въздуха са въпроси, на които учените все още се опитват да отговорят.

Проучване, публикувано през април в New England Journal of Medicine доказва, че вирусът може да оцелее върху стоманени и пластмасови повърхности от два до три дни, съответно. Просто решение от сапун и вода може лесно да унищожи вируса. Но това означава, че обществените тоалетни могат да задържат микробите на Covid-19, ако от заведенията не ги почистват редовно. В обществените тоалетни с много кабинки влизането на повече хора е допълнителен риск.

Като мярка Ванг съветва да се използва маска при влизане в обществени тоалетни. И един от най-ефективните начини да се ограничат потенциално заразените аерозоли във въздуха, добавя Ванг е като просто се поставят капаци на обществените тоалетни.

„Производителите трябва да помислят за нов дизайн на тоалетна, при който капакът автоматично се затваря преди пускането на водата“, казва Ванг.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име