Проф.Витанов: Ние излязохме от пика и загубихме битката по Великден

0
290

„Ние излязохме от пика и загубихме битката по Великден“, това заяви пред БНТ математикът от БАН проф. Николай Витанов, член на Оперативния щаб за противодействие на коронавируса у нас.
„Нека направя две кратки аналогии – вие сте автомобил, който тръгва от София за Бургас по магистралата.Пътувате и срещате отбивка за Пазарджик, отбивка за Пловдив и Стара Загора. Тоест, имате области, където трябва да взимате решение на къде да завиете.
Втората аналогия е, че сте в планината и сте качили един малък връх. Имате различни пътища – да се върнете долу в долината, където има различни благинки или пътят ви да бъде отрязан и да трябва да катерите следващия голям връх. Нека се върнем към коронавируса – когато се появи преди един месец, какво казах? Дръжте карантината три седмици и ще получим добри новини. Хората тогава бяха много дисциплинирани, след три седмици стана ясно, че ще има пик около Великден. И аз тогава казах – дръжте карантината, защото има два изхода, приятен и неблагприятен“, това обяснява Витанов.

Мерките обаче не се спазиха. От зоните с много заразени излязоха хора и пренесоха вируса там, където го нямаше.

„Тук идва аналогията с планината – тя има много върхове. Единия вариант е да слезете в долината, където е отмяната на извънредното положение. Другият вариант е да си отрежете пътя надолу и да започнете да качвате следващия връх. Същата е и аналогията с пътя – имате право на избор дали да спрете или да продължите. Изборът беше направен по Великден. Ние загубихме битката и влизаме в неблагоприятния вариант“, допълни още математикът.

Според първите изчисления, ако това не се беше случило, извънредното положение може да приключи до две седмици. По думите му, огнищата ще започнат да растат, а вирусът ще стане по-силен и медицинските системи извън София може да не могат да издържат.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име