вторник, октомври 22, 2024
НачалоНовини от ВелинградПроверка показа, че кметът Коев няма къща за гости

Проверка показа, че кметът Коев няма къща за гости

След проверка на 300 къщи изискуемата сума от установените нарушения е 4,5 милиона лева

Приключиха проверките на къщите за гости от земеделското министерство и ангажираните с тях институции. В национален ефир министър Десислава Танева обяви, че кмета на Велинград Костадин Коев няма нищо общо с внушението, че е имал участие в къща за гости във Велинград.

Пред Родопи инфо кметът Костадин Коев заяви, че истината е излязла на яве и очаква публични извинения от медиите и служителите на фонд Земеделие, които намесиха името му в този казус.

А от проверката стана ясно, че десетки нарушения е открило земеделското министерство при проверките на къщите за гости, финансирани с европари. 15 от тях не посрещат туристи. За едно от тези къщи прокуратурата започна разследване на Александър Манолев, който през април подаде оставака от поста на зам.-министър на икономиката заради скандала.

По думите на министър Танева са поверени всички къщи, останали в мониторингов период, както и седем по сигнал. Тези 15 къщи представляват 5,2% от всички, които са в мониторинг. За две седмици са проверени близо 300 къщи.

В някои къщи са открити отклонения от някои показатели. На тях ще бъдат наложени финансови санкции. Става въпрос за 74 къщи за гости, при които има различни нарушения. Финансовата корекция при тях ще е между 5 и 15%, поясни Танева.

След проверката стана ясно още, че бизнесмен, близък до кмета на Велинград, ще трябва да връща пари. Кметът обаче нямал нищо общо с проекта, уточниха от ведомството. Нередности не са открити и в еврокъщите, свързани с двама общински кметове в Луковит и Долна баня.

Всички данни от извънредната проверка ще бъдат предадени на прокуратурата, каза още земеделският министър. Бенефициентите от своя страна ще трябва да върнат парите.

„Вече има доброволно върнати близо 700 000 лв. Всичко останало е обект на съдебни дела”, заяви Десислава Танева.

Подобни статии

Най-четени