понеделник, юли 15, 2024
НачалоПолитикаПри 100 заразени на ден отново затварят всичко в страната!

При 100 заразени на ден отново затварят всичко в страната!

Борисов: Ако като нация се пазим, ще продължим да разхлабваме, ако не - лекарството го знаем, затваряне и блокиране

Ако като нация се пазим, ще продължим да разхлабваме, ако не – лекарството го знаем, затваряне и блокиране. Това каза премиерът Бойко Борисов по кризата с коронавируса и отново призова за дисциплинираност.

При нарастване над 100 човека на ден отново затваряме, както беше досега. Всичко зависи от нас, от нашата дисциплина, предупреди той на брифинг в Министерския съвет след Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която се проведе чрез видеоконферентна връзка.

Днес на Витошка като гледах кадрите, това, ако е карантина, това, ако е затворен град, коментира Борисов с усмивка и призна, че у нас няма сила, която да постигне мярката в Гърция навън да се излиза с SMS.

Премиерът съобщи, че се обмисля как да се ограничи движението на хората със съпътстващи заболявания. От думите на Борисов стана ясно, че полицаите ще помогнат за по-строг контрол на достъпа до старческите домове.

Той парира исканията за пари, като каза, че всички са му мили, но напомни, че у нас данъкът за бизнеса на практика от години е 10%.

Това не е перпетуум мобиле, да се самопроизвеждат пари. Аз пазя вашите пари, те стоят в бюджета, настоя той.

Освен заплатите на министрите, моята и на политическите кабинети, друга заплата не е отрязана в България, каза още премиерът и посочи, че и депутатите вземали част от възнагражденията си.

Борисов заяви, че в Германия искат да има отново футбол, защото това е социален отдушник. Премиерът посочи, че внимателно се следи какво правят там, за да го приложим и ние.

Снимка: Министерски съвет

„Ден за ден наблюдаваме ситуацията, нищо не сме обещали различно от това, което казвам сега. Затова ме атакуват, че плаша хората. Не ги плаша. Какво направиха в Гърция? Затвориха абсолютно всички вкъщи. Във Франция още е така. Когато ти разрешат, тогава отиваш до магазина и се връщаш“, посочи премиерът.

Борисов призова отново да бъдем дисциплинирани и отказа да отговори повече на президента Радев.

„Така криза – здравна, икономическа, социална, светът не познава такава криза. Виждате, че в Германия не могат да се разберат как да се подпомогнат“, заяви министър-председателят.

„Акълът на БСП им го знаем, не един и два пъти са фалирали държавата. В момента, в който приходите на бюджета драстично са намалели, има една еуфория за харчене. Другите не управляват и не ги интересува държавната хазна, как хората ще обеднеят. Освен заплатите на министрите, други заплати в България не са орязвани. Няма съкратени държавни разходи, въпреки кризата. Много повече даваме за Министерството на здравеопазването. Мярката 60/40 вече над 70 000 я ползват“, обясни министър-председателят.

Той категорично заяви, че ще излезем от кризата по-бързо от другите държави, но още си чакаме 1 млн. теста.

RELATED ARTICLES

Напишете коментар

Моля, въведете коментар
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments