четвъртък, юли 18, 2024
НачалоНовини от ВелинградПриключи проектът по рекултивацията на общинското депо за битови отпадъци във Велинград

Приключи проектът по рекултивацията на общинското депо за битови отпадъци във Велинград

Изпълнението на Проект N:BG16M1OP002-2.010-0007 „Закриване и рекултивация на общинско депо за битови отпадъци в землището на гр. Велинград, местност „Реповица“, община Велинград стартира на 05.06.2020 г. с подписване на Договор между Министерството на околна среда и водите управляващ орган на Оперативна програма „Околна среда“ 2014 2020 г. и кмета на община Велинград д-р Костадин Коев.

Общата стойност на договора е: 3 846 137.88 лв: Европейско съфинансиране от Европейски фонд за регионално развитие: 3 269 217.20 лв., Национално съфинансиране от Бюджета на Република България: 576 920.68 лв. Общинско съфинансиране: 0.00 лв.

На 07.10.2022г./ днес/ се проведе „Финална пресконференция“ в изпълнение на проект „Закриване и рекултивация на общинско депо за битови отпадъци в землището на гр. Велинград, местност „Реповица“, община Велинград. Всички присъстващи бяха запознати с целите, дейностите и постигнатите резултати от изпълнението на проектните дейности, След успешното приключване на проекта се проведе официална церемония „Официално откриване“ на обекта. Лентата бе прерязана от зам.- областния управител д-р Красимира Радева, кмета на община Велинград д-р Костадин Коев, зам.-кмета на община Велинград и ръководител на проекта г-жа Светла Томова, както и от Аглика Павлова – управител на фирмата-изпълнител „Балканика енерджи“ АД .

В резултат от извършената техническа рекултивация, общата цел на проекта е принос към изпълнение на задълженията на Република България по процедура по нарушение на правото на ЕС във връзка с постановеното Решение на Съда на Европейския съюз от 16.07.2015 г. по дело С-145/14, а конкретните цели на проекта са:
· Осъществено закриване и техническа рекултивация на общинско депо за битови отпадъци в землището на гр. Велинград, местност „Реповица“, община Велинград.
· Осъществяване на необходимите мерки от плана за контрол и мониторинг с цел осъществяване на мониторинг след закриване на депото.
· Подобряване на качеството на околната среда за жителите в община Велинград чрез намаляване на свързаните вредни емисии в околната среда, резултат от депонираните отпадъци.

Видео

Проект: „Закриване и рекултивация на общинско депо за битови отпадъци в землището на гр. Велинград, местност „Реповица“, община Велинград BG16M1OP002-2.010-0007.

RELATED ARTICLES

Напишете коментар

Моля, въведете коментар
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments