Президентът Ел-Сиси се срещна с гръцката компания Copelouzos Group във връзка с проекта „GREGY“

0
11

Днес президентът Абдел Фатах Ел-Сиси се срещна с председателя на гръцката компания Copelouzos Group, Димитрис Копелузу, в присъствието на министър-председателя д-р Мостафа Мадбули, министъра на електричеството и възобновяемата енергия д-р Мохамед Шакер и редица висши ръководители на компанията.

Говорителят на президентството, Съветник Ахмед Фахми, сподели, че президентът е брифиран за напредъка на проекта „GREGY” за свързване на електропреносната мрежа с Европа, по-специално за успешното включване на проекта в първоначалния списък на проектите от общ интерес в Европейския съюз. Това проправя пътя за започване на следващия етап от изпълнението на проекта, а именно изготвянето на окончателните технически и екологични проучвания, както и проучването за определяне на трасето на морските свързващи кабели.

Президентът бе запознат с плановете на групата за производство на възобновяема енергия в Египет. Пред президент Ел-Сиси бяха презентирани и усилията, които се полагат за стимулиране на съвместната работа между Египет и групата, за осъществяването на проект за производство на вятърна и слънчева енергия с мощност 9,5 гигавата, който ще подпомогне силно египетската икономика и ще даде значителен принос към усилията за преминаване към чиста енергия в Египет и Европа.

Президентът Ел-Сиси даде указания за продължаване и ускоряване на съвместните усилия за сътрудничество между двете страни, така че предложените проекти да бъдат завършени възможно най-скоро. Той също така подчерта необходимостта от рационализиране на процедурите и отстраняване на всички пречки, които биха могли да възникнат в хода на изпълнението на проекта. Президентът потвърди желанието на Египет да играе водеща роля в международния преход към чиста енергия, който ще бъде от полза за Египет както в икономически, така и в екологичен план. Президентът Ел-Сиси похвали постоянното сътрудничество между Египет и Гърция във всички области, което демонстрира здравите отношения между двете страни.

Президентът Абдел Фатах Ел-Сиси с председателя на гръцката Copelouzos Group Димитриос Копелузос в присъствието на министър-председателя д-р Мостафа Мадбули, министъра на електричеството и възобновяемата енергия д-р Мохамед Шакер и редица висши ръководители на компанията.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име