Правителството задейства финансови и икономически мерки

Тези 4,5 млрд. лв. ще бъдат разпределени в няколко посоки

0
39
Правителство

Спешни мерки за спасяване на икономиката – държавата отпуска 4 милиарда и 500 млн. лв.

Тези 4,5 млрд. лв. ще бъдат разпределени в няколко посоки. Първо се увеличава капиталът на Българската банка за развитие, за да може в условията на очертаващата се икономическа криза бизнесът да има достъп до свеж финансов ресурс. Пак чрез нея се гарантират средства на търговските банки, за да могат те да отпускат безлихвени кредити на всички лица, принудени да излязат в неплатен отпуск.

Близо 1 млрд. ще отидат за ангажимента на държавата да плати 60% от възнагражденията на заетите в отраслите, които бяха принудени да затворят врати заради мерките срещу разпространението на ограничение на коронавируса, за да не бъдат съкратени. Разбира се, тук работодателите трябва да осигурят останалите 40% от заплатите.

Половин милиард лв. отпуска правителството за здравното, вътрешното и военното министерство, съобщи премирът Борисов.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Ние като правителство и аз самия се ръководиме от следното правило: да спасиме живота на възрастните и да осигуриме работата на младите. Има една – артерия се нарича. По нея в момента тече животът на страната – стопанско икономичесикият. Затова и ние толкова ревниво пазиме да могат хората да отиват и да не затворят предприятията.

Пъравата стъпка е да се подкрепи бизнесът чрез Банката за развитие.

Бойко Борисов: Капитализираме Българската банка за развитие, зделени са половин милиард, които на практика служат за гаранции на бизнеса да вземат капитали в размер на 2,5 млрд.

Други 200 млн. лв. през Банката за развтие към търговските банки ще са за отпускане на безлихвни потребителски кредити до 1500 лв. на хора в неплатен отпуск.

Владислав Горанов, минстър на финансите: Гаранцията за нас е, че вие продължавате да работите при вашия работодател, макар и да сте в неплатен отпуск, и животи здраве след няколко месеца, когато докторите са обещали кризата да е зад нас, поне в този вид, вие да можете да си стъпите на крака.

Отпускат се и средства за разширване на соцалния патронаж, за да може повече възрастни да останат по домовете си.

Деница Сачева, министър на труда социалната политика: С 20 млн. ще бъде увеличен бюджетът на патронажна грижа, като ще бъдат включени ощ 12 хил. потребители, така че около 25 хиляди възрастни и хора с увреждания ще имат достъп до интегрирани услуги. Това означава не само да получават храна и медикаменти, но вклучително и услуги, от които те имат нужда.

Социалното министерство е готово да раздаде до 1800 тона пакети с продукти за всички нуждаещи се.

Целият репортаж вижте тук.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име