Бум на хакерски атаки по време на коронакризата. Киберпрестъпността продължава да нараства

0
259

Определено киберпрестъпността нарасна по време на затварянията заради коронавирусната криза. Има редица причини за това. Една от тях е фактът, че почти цялата работна сила по целия свят се измести от офисите към работа от дома. Това каза Станислав Протасов, съосновател и главен оперативен директор на Acronis, в предаването “UpDate”.

“Виждаме, че по целия свят средно имаме през последните три месеца помежду 25% до 50% ръст на годишна база на традиционните атаки, като фишинг мейли или рансъмуер (бел. р. софтуер за изнудване). Броят на атаките над отдалечени устройства нарасна с близо 50%”, посочи Протасов.

По негови думи най-често срещаните атаки са тези, които по някакъв начин въвличат социалното инженерство.

“Най-уязвимата част от екосистемата са определено хората”.

“Фишинг атаките са изключително популярни и ще продължат да нарастват. Те са невероятно убедителни от чисто психологическа гледна точка. А начинът, по който са съставени тези имейли, става все по-сложен”, каза експертът.

Друг вид атаки, които той спомена, са свързани с фалшиви сайтове и фалшиви приложения.

“Изтичането на данни също се радва на голям пик в момента”, добави гостът.

Протасов говори и за бизнеса на Acronis в София, след като компанията реши преди няколко години да избере столицата за европейския си център за развойна дейност за киберсигурност, болкчейн проекти, такива за изкуствен интелект.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име