Пазарджик и Пещера – сред центровете на COVID-19

Най-много като заболяемост отделни центрове са се оформили във Видин, в Смолян, в Бургас, в Пазарджик, в Пещера

0
1176
Снимка: Glas.bg

Ако достигнем 100 човека в рамките на три дни, отново ще се затегнат мерките. Това потвърди главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев в ефира на БНТ.

Той каза, че седмицата 20-26 април е била с най-високи стойности само че е много рано да се правят генерални изводи и в много голяма степен е в наши ръце какво ще допуснем да стане. Много внимателно се следи ходът и реагират съгласно епидемичната ситуация.

Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор: Един ден крие рискове от много случайни неща – ако попаднем на огнище с много заразени или пък изведнъж се увеличи броят на изследванията, то веднага ще скочи броят. В епидемиологията ние предпочитаме да работим със седмична основа, но за нашите оперативни цели – 3 дни над 100 души е сигнал, че тенденцията е променена и сигнал да върнем някои от мерките.

Той допълни, че зависи дали нарастването е дифузно в цялата страна, или се открива едно определено огнище, което ако бъдат взети навреме мерките, ще бъде блокирано и потушено. Също така много зависи от това кой боледува, къде, дали са рискови групи, дали са на място, което позволява взимането на строги мерки.

Според доц. Кунчев затруднения имат 3 болници, но това не важи за цялата страна. Първа е била болницата във Видин – макар че става въпрос за 10% от персонала. В момента в Сливен и в Ямбол ситуациите не са толкова тежки. Според него най-лесно се решават нещата на местно ниво – с реорганизация вътре в болниците и с помощта на другите лечебни заведения. И даде за пример частните болници в Пловдив, които в момента са се включили много активно в борбата.

Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор: Трябва да сравняваме страните на милион население, тогава вече има преподреждане и тогава ще видите, че в това отношение България е на последно място – тоест, на първо място в Европа по успеваемост. Защото имаме и най-малко случаи като цяло и най-малко смъртни случаи.

Най-много като заболяемост отделни центрове са се оформили във Видин, в Смолян, в Бургас, в Пазарджик, в Пещера.

Доц Кунчев заяви, че за момента има 4 механизма на ефективно заразяване или на намиране на източници на зараза.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име