четвъртък, юли 18, 2024
НачалоСвятОт 23-ти Април се планира започване на изпитания с хора, на ваксина...

От 23-ти Април се планира започване на изпитания с хора, на ваксина срещу Covid-19

Оксфордската ваксина, известна като ChAdOx1 nCoV-19, ще бъде тествана на до 510 души от група от 1112 на възраст между 18 и 55 години

Държавният секретар на Обединеното кралство по въпросите на здравеопазването и социалните грижи Мат Ханкок заяви във вторник, че екипът на Оксфордския университет, който в момента работи върху ваксина срещу Covid-19, планира да започне изпитания на ваксината върху хора от този четвъртък (23- април).

Британските медии цитират здравният министър Ханкок да посочва, че правителството „хвърля всичко“ в опита на Великобритания да разработи първата ваксина в света.

За целта правителството ще предостави на учените допълнително 20 милиона паунда, за да помогнат в провежданите от тях тествания, отбеляза Мат Ханкок, както и още 22,5 милиона паунда за проект на Imperial College London.

Оксфордската ваксина, известна като ChAdOx1 nCoV-19, ще бъде тествана на до 510 души от група от 1112 на възраст между 18 и 55 години, като се набират доброволци от Лондон, Бристол, Оксфорд и Саутхемптън.

Това е първата британска ваксина, която ще бъде тествана в реалния свят и носи със себе си огромни надежди, че ще даде ключ за излизане от строгите ограничителни мерки и за справяне с Covid-19.

Към днешна дата коронавирусът зарази над 125 000 и причини смъртта на 17 337 британци, като по този начин Великобритания е на път да се окаже една от най-тежко засегнатите държави в света.

Мат Ханкок отбеляза, че разработването на ваксини е „несигурна наука“, която обикновено отнема години, но че производственият капацитет ще бъде увеличен в случай, че започващите тестове са успешни и тази ваксина е подходяща за разпространение сред обществото.

Изпитанието ще отнеме шест месеца и е ограничено до малък брой хора, за да могат учените да преценят дали е безопасно и ефективно, без да се използват огромни количества ресурси, като всеки пациент ще трябва да се връща за изследвания между 4 и 11 пъти след ваксинацията, и без риск голям брой хора да се окажат засегнати, ако нещо се обърка.

SourceБНР
RELATED ARTICLES

Напишете коментар

Моля, въведете коментар
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments