четвъртък, юли 18, 2024
НачалоНовини от БатакОскверниха паметник в град Батак

Оскверниха паметник в град Батак

За посегателството алармираха жители на Батак, които за страшно възмутени от вандалската проява

Вандали оскверниха величествения Мемориал „Априлци и Антонивановци“ в бунтовния град Батак. Върху паметната плоча, наред до надписа „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“ вече с черна боя са изрисувани полумесец и звезда – знаци от флага на турското знаме.

За посегателството алармираха жители на Батак, които за страшно възмутени от вандалската проява. Те публикуваха снимки на надраскания паметник в местна фейсбук група, но за съжаление не е ясно кой е отговорен за поругаването му.

Снимка: trafficnews.bg

Добри хора веднага предприеха действия по премахването на полумесеца и звездата от Мемориала и за щастие вече няма и следа от тях.

Мемориалът „Априлци и Антонивановци“ е окрит по случай 100-годишнината от Освобождението на България и носи посланието „Две епохи, един идеал – свобода”.
Трите мраморни пилона с фигури отдават почит към хиляди мъже, жени и деца, загинали в кървавата Априлска епопея през 1876 г., както и жертвите от родопския отряд „Антон Иванов”, който развива партизанска дейност през 1941-1944 г.

Мемориалът се намира на хълм над града, като до него водят няколкостотин стъпала, водещи до страхотна панорамна гледка над Батак.

RELATED ARTICLES

Напишете коментар

Моля, въведете коментар
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments