ОИК прекрати правомощията на Костадин Холянов

С 9 гласа “ЗА” и 1 Въздържал се” Общинската избирателна комисия в Ракитово прекрати правомощията на кмета Костадин Холянов

0
655
Снимка: Телемедиа

С 9 гласа “ЗА” и 1 Въздържал се” Общинската избирателна комисия в Ракитово прекрати правомощията на кмета Костадин Холянов.

Членовете на комисията нямаха пород за дебат тъй като ВАС потвърди конфликт на интереси.
Припомняме, че първото заседание на ОИК се провали поради липса на кворум. При второто обаче кворум имаше и мандата на Холянов бе прекратен предсрочно.

В края на месеца Общински съвет се очаква да избере ВрИД кмет до провеждане на нови избори.

Как се стигна до тук?

Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси по отношение на Костадин Холянов – кмет на Община Ракитово, за мандати 2015 – 2019 г. и 2019 – 2023 г. Производството е образувано на 17 юни 2020 г., след като в медиите са изнесени данни за извършени нарушения от кмета при провеждане на обществена поръчка за доставка на гориво.

В хода на проверката е установено, че кметът е сключвал договори за доставка на горива и е подписвал платежни нареждания на обща стойност 432 200 лева между Община Ракитово и фирма, свързана с неговия син Щерян Холянов.

КПКОНПИ е наложила 6 различни санкции на градоначалника. В две от тях е установен конфликт на интереси, за което са му наложени 2 глоби по 5000 лева, в полза на държавата са отнети 37 157,97 лева, представляващи материална облага, реализирана от свързания с Костадин Холянов негов син Щерян Холянов. В полза на Община Ракитово пък от кмета са отнети други 289,90 лв., представляващи дневни възнаграждения, получени от деянието, породило конфликт на интереси.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име