Обявяват грипна епидемия в област Пазарджик от 26 януари

Мерките да продължат до 3 февруари

0
351
рак на гърдата

Областният щаб за борба с грип предлага въвеждането на противоепидемични мерки на територията на област Пазарджик от 26 януари до 3 февруари. Решението бе взето след заседание, от което стана ясно, че заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания на територията на област Пазарджик е достигнала епидемични стойности от 302 на 10 000 души население, съобщава Телемедиа.
Мерките да продължат до 3 февруари, предлагат още от щаба. На този етап не се налага преустановяване на учебните занятия, уточни областният управител Валентина Кайтазова.

По данни на РЗИ Пазарджик от изпратените 61 проби за изследване в Националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ“ към Националния център по заразни и паразитни болести – София, пет са положителни за наличие на грипен вирус Тип А и 4 са положителни за COVID-19. Най-висока е заболеваемостта във възрастовата група от 0 до 4 г., а най-малко засегнати са лицата над 65 г.

Справката за свободните легла подадени от лечебните заведения в област Пазарджик показва, че има свободни терапевтични и педиатрични легла.

Мерките предвиждат преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца, на профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации, които се извършват от общопрактикуващите лекари. Преустановяват се и посещенията на свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. В училищата и детските градини ще се провежда стриктен ежедневен филтър.

От Здравната инспекция препоръчват носенето на маски при посещения в лечебните заведения, аптеките и закрити обществени места със струпване на много хора. Очаква се предложените противоепидемични мерки да бъдат въведени със заповед на директора на РЗИ Пазарджик д-р Димитър Савов, след съгласуване със Главния здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име