Обявиха броя на карантинираните по общини в област Пазарджик

0
1578

Нови 32 проби са изпратени за изследване за COVID-19 от лечебни заведения на територията на област Пазарджик.

Епископ Яков отправи апел към миряните: Да бъдем отговорни християни! Да не помрачим празника! Нека обединим молитвата си на небесата! Нека с изпълнени от радост сърца да посрещнем Възкресението!

Към настоящия момент на територията на област Пазарджик няма нови случаи на заразени с COVID-19, общият им брой е 15, шест от тях са хоспитализирани. Единият от пациентите е интубиран, останалите пет са в задоволително общо състояние. Това съобщи областният управител на Пазарджик Стефан Мирев след днешното заседанието на Областния кризисен щаб, в което участваха директорите на РЗИ и ОДБХ Пазарджик, представител на ОДМВР Пазарджик и архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия – Константийски епископ епископ Яков.

Днес са изпратени 32 нови проби за изследване за COVID-19, каза областният управител. 18 от МБАЛ „Уни Хоспитал“ ООД – Панагюрище, 12 от МБАЛ Пазарджик и 2 проби от МБАЛ Велинград. Бързи тестове за COVID-19 се извършват в седем лаборатории към лечебните заведения в областта.

Броят на лицата под карантина в област Пазарджик към днешна дата е 1034. Разпределението им по общини е както следва: Батак –18 бр., Белово – 32 бр., Брацигово – 17 бр., Велинград – 101 бр., Лесичово – 25 бр., Пазарджик – 461 бр., Панагюрище – 69 бр. , Пещера – 79 бр., Ракитово – 32 бр., Септември – 170 бр., Стрелча – 14 бр., община Сърница –16 бр.

Стефан Мирев съобщи, че по данни на ОДМВР Пазарджик, за последните два дни са съставени 26 акта за неспазване на разпореждането на министъра на здравеопазването за носене на маски на обществени места.
Шест са работещите кооперативни пазари на територията на областта от регистрирани общо 9. На всички са връчени предписания за спазване на противоепидемичните мерки, съобщи директорът на ОДБХ Пазарджик д-р Петко Митев. В рамките на изминалата седмица, инспекторите на ОДБХ Пазарджик са извършили 183 бр. проверки в обекти за търгови и производство на храни. Традиционно преди Великден се проверяват обекти за продажба и търговия на агнешко месо, яйца, бои за яйца и козунаци. Три са одобрените ферми от ОДБХ Пазарджик, от които може да се закупи прясно агнешко месо. Те се намират на територията на община Велинград. ОДБХ Пазарджик разполага с кланица, в която се извършва клане на дребни преживни животни и агнешко месо добито на територията на областта се предлага и в магазинната мрежа.

Лечебните заведения в областта и ЦСМП Пазарджик са снабдени с лични предпазни средства, съобщи директорът на РЗИ Пазарджик д-р Фани Петрова. Във всички болници продължават да работят специализираните кабинети за преглед на болни с остри респираторни заболявания. Броят на пациентите, преминали през тези кабинети е следният: МБАЛ „Хигия“ – 77бр. Медицински комплекс „Здраве“ – 164 бр., МБАЛ „Уни Хоспитал“ – 56 бр., МБАЛ Пазарджик – 148 бр., МБАЛ „Велинград“ – 59 бр. Д-р Петрова допълни, че за изминалата седмица, инспекторите на РЗИ са извършили 47 проверки, съставени са 16 предписания и 1 АУАН.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име