четвъртък, юли 18, 2024
НачалоНовини от ВелинградНов трус около Велинград

Нов трус около Велинград

Серията от земетресения в района на Велинград продължава

Серията от земетресения в района на Велинград продължава. Пореден трус разтресе Велинград тази вечер 22.05 часа. Към този момент обаче за земетресението няма информация в Национален Институт по Геофизика, Геодезия и География към БАН. Велинградчани избухнаха в социалните мрежи. Мнозина са притеснени от серията трусове и от липсата на категорична позиция по темата. Хората споделят, че по-слаби трусове е имало и в следобедните часове.

По-рано днес от Националния Сеизмологичен Център към НИГГГ-БАН от 15.11.2021 г. съобщиха, че в района на град Велинград се наблюдава слаба сеизмична активност. Активността в района е от роев тип, което е характерно за региона. До сегашния момент са регистрирани около 15 земетресения с магнитуд между М=1.8 и М=2.9 и с дълбочина до 10 км. Най-силното събитие от поредица за момента е земетресението от 16.11.2021 г., с магнитуд М=2.9 и дълбочина 9 км.

В района на град Велинград са дефинирани структури, които имат потенциал да генерират сеизмични събития. Според геоложките изследвания при последната оценка на сеизмичната опасност в района са отбелязани структури с посока СИ от град Разлог.
В исторически план в този район е наблюдавана умерена сеизмична активност. Най-силното събитие регистрирано там е от 03.11.1977 г., с магнитуд по сеизмичен момент М=5.5. След земетресението са наблюдавани частични повреди в сградите и изменение в дебита на минералните извори. След събитието е последвала интензивна афтъшокова поредица.

RELATED ARTICLES

Напишете коментар

Моля, въведете коментар
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments