Нов скандал в община Ракитово!

Отново незаконна сеч в горските територии на община Ракитово. Горските инспектори от Регионалната дирекция по горите в Пазарджик са констатирали незаконен добив на близо 70 куб.метра дървесина

0
1459

Отново незаконна сеч в горските територии на община Ракитово. Инспекторите от Регионалната дирекция по горите в Пазарджик са констатирали незаконен добив на близо 70 куб.метра дървесина, съобщава Agro.bg.

Нарушенията са разкрити по време на комплексна проверка на 20 май. При извършване на инспекцията проверяващите установили незаконна сеч на прясно отсечена иглолистна строителна дървесина в два отдела.

Иглолистната дървесина е от два вида ела и смърч – 20 немаркирани дървета, без позволително за сеч.

Дървесината, обект на нарушението е задържана.

За случая са сезирани компетентните органи. Образувано е дознание.

Това е поредния скандал около община Ракитово. Преди месеци медии отново показаха поголомна сеч в района на Ракитово. В скандала тогава неофициално дори бяха намесени синовете на кмета Костадин Холянов.

Припомняме също, че съдът призна частично за виновен в конфликт на интереси кмета на община Ракитово Костадин Холянов. Делото беше гледано днес на първа инстанция в Административния съд в Пазарджик. То беше по жалба на кмета, подадена срещу решение на КПКОНПИ от 29 юли 2020 година.

Според решението на Антикорупционната комисия е бил установен конфликт на интереси по отношение на Костадин Холянов – кмет на Община Ракитово, за мандати 2015 – 2019 г. и 2019 – 2023 г. Производството е образувано на 17 юни 2020 г., след като в медиите са изнесени данни за извършени нарушения от кмета при провеждане на обществена поръчка за доставка на гориво.

В хода на проверката е установено, че кметът е сключвал договори за доставка на горива и е подписвал платежни нареждания на обща стойност 432 200 лева между Община Ракитово и фирма, свързана с неговия син Щерян Холянов.

В тази връзка КПКОНПИ е наложила 6 различни санкции на градоначалника. В две от тях е установен конфликт на интереси, за което са му наложени 2 глоби по 5000 лева, в полза на държавата са отнети 37 157,97 лева, представляващи материална облага, реализирана от свързания с Костадин Холянов негов син щерян Холянов. В полза на Община Ракитово пък от кмета са отнети други 289,90 лв., представляващи дневни възнаграждения, получени от деянието, породило конфликт на интереси.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име