четвъртък, юли 18, 2024
НачалоНовини от ВелинградНови успехи за НПГГС „Христо Ботев“

Нови успехи за НПГГС „Христо Ботев“

Четирима ученици от VIII клас на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград се класираха за финалния кръг на Олимпиадата по орнитология. Атрактивното състезание ще се проведе за втора поредна година, след като бе възобновено през 2022 г. след 13-годишна пауза от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Рамадан Сулейман, Асен Кадьов, Венци Хаджиев и Петко Тетимов заслужиха правото да участват във финалния етап на олимпиадата след отлични изяви в първия кръг на надпреварата. Общо 133 ученици от V до VIII клас от цялата страна тестваха своите теоретични и практически познания за птиците.

В олимпиадата бяха включени 25 въпроса с отговори за избор и снимки на различни видове птици за разпознаване. Максималният брой точки, които можеше да получи всеки ученик бяха 225.

За финала се класираха най-добрите 20 деца, които получиха за отговорите си от 225 до 182 точки.

Осмокласниците Рамадан Сулейман, Асен Кадьов, Венци Хаджиев и Петко Тетимов са подготвят под ръководството на своя преподавател по ловно стопанство, инж. Филип Устабашиев.

Успехите в областта на орнитологията за възпитаниците на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград са закономерен резултат от дългогодишна, системна и целенасочена работа на инж. Устабашиев.

През м. март 2022 година преподавателят по професионална подготовка организира за първи път олимпиада по орнитология в Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград. Миналогодишните първенци в училищната надпревара Иван Нейков и Петко Шуманов се класираха безпроблемно за финала и на националната олимпиада, проведен в Природозащитен център „Пода“ край Бургас. Тогава Иван Нейков стана един от най-добрите трима участници във финалния кръг, а Петко Шуманов се класира на осмо място в България.

Тазгодишният финал на олимпиадата по орнитология ще се проведе на 23 април в посетителския център на Дирекцията на Природен парк „Персина“ – гр. Белене. Заключителното състезание ще съдържа тест и практическо разпознаване на птици от снимков материал.

Екипът на RodopiInfo.bg желае успех на учениците на велинградската гимнация!

RELATED ARTICLES

Напишете коментар

Моля, въведете коментар
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments