вторник, октомври 22, 2024
НачалоНовини от ВелинградНови успехи за НПГГС „Христо Ботев“

Нови успехи за НПГГС „Христо Ботев“

Четирима ученици от VIII клас на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград се класираха за финалния кръг на Олимпиадата по орнитология. Атрактивното състезание ще се проведе за втора поредна година, след като бе възобновено през 2022 г. след 13-годишна пауза от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Рамадан Сулейман, Асен Кадьов, Венци Хаджиев и Петко Тетимов заслужиха правото да участват във финалния етап на олимпиадата след отлични изяви в първия кръг на надпреварата. Общо 133 ученици от V до VIII клас от цялата страна тестваха своите теоретични и практически познания за птиците.

В олимпиадата бяха включени 25 въпроса с отговори за избор и снимки на различни видове птици за разпознаване. Максималният брой точки, които можеше да получи всеки ученик бяха 225.

За финала се класираха най-добрите 20 деца, които получиха за отговорите си от 225 до 182 точки.

Осмокласниците Рамадан Сулейман, Асен Кадьов, Венци Хаджиев и Петко Тетимов са подготвят под ръководството на своя преподавател по ловно стопанство, инж. Филип Устабашиев.

Успехите в областта на орнитологията за възпитаниците на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград са закономерен резултат от дългогодишна, системна и целенасочена работа на инж. Устабашиев.

През м. март 2022 година преподавателят по професионална подготовка организира за първи път олимпиада по орнитология в Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград. Миналогодишните първенци в училищната надпревара Иван Нейков и Петко Шуманов се класираха безпроблемно за финала и на националната олимпиада, проведен в Природозащитен център „Пода“ край Бургас. Тогава Иван Нейков стана един от най-добрите трима участници във финалния кръг, а Петко Шуманов се класира на осмо място в България.

Тазгодишният финал на олимпиадата по орнитология ще се проведе на 23 април в посетителския център на Дирекцията на Природен парк „Персина“ – гр. Белене. Заключителното състезание ще съдържа тест и практическо разпознаване на птици от снимков материал.

Екипът на RodopiInfo.bg желае успех на учениците на велинградската гимнация!

Подобни статии

Най-четени