На 15 май отварят джамиите

Преди да се отворят, джамиите ще бъдат дезинфекцирани

0
205

Джамиите у нас отварят на 15 май с петъчна молитва след решение на Висшия мюсюлмански съвет, съобщиха от Главното мюфтийство.

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи е издал заповед до всички районни мюфтийства за нормалното функциониране на джамиите и месджидите (малки молитвени домове) на територията на България поради изтичане на извънредното положение.

Запазват се обаче противоепидемичните мерки, валидни до отминаване на опасността от заразяване с COVID-19.

Преди да се отворят, джамиите ще бъдат дезинфекцирани, като това ще бъде направено и след петъчната молитва. Не се препоръчва използването на местата за ритуално измиване, а проповедите по време на петъчната молитва ще да бъдат с максимално кратко съдържание.

В джамиите няма да се допуска влизането без предпазни маски и трябва да се спазва социална дистанция между хората от метър и половина.

Препоръчва се хронично болни, хора в рискова група и със слаб имунитет да не посещават джамиите за намаз в епидемиологична ситуация. При влизане в джамията ръцете на вярващите трябва се дезинфекцират с дезинфектант, който се намира в близост до входната врата.

Не се препоръчва ръкуването и прегръщането след намаз, както и не трябва да има лекции преди и след молитвите. Не трябва да се организират и масови религиозни мероприятия.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име