На второ място сме по най-ниска смъртност от коронавирус в Европа

0
254

България е с най-ниска смъртност от коронавирус на Балканите и сме на второ място в Европа. Само в Словакия има по-малко смъртни случаи. Това заяви ген. Венцислав Мутафчийски.

„С по-ниска смъртност от нас в Европа е само в Словакия. В пъти по-висока смъртност има в Швеция, не говорим за големите огнища, като Германия, Франция, Италия. Дори и в сравнение с балканските страни стоим добре. Имаме 4 пъти по-ниска смъртност, отколкото в Северна Македония“, обяви проф. Мутафчийски.

Има един починал пациент в „Пирогов“ със съпътстващи заболявания. Средната възраст на починалите у нас е 64 години.

Проф. Мутафчийски определи като добра новина, че гражданите са се вслушали в призивите и не са отишли на църква на Великден. „Най-добрата констатация, която можем да направим е, че гражданите се вслушаха не само в призивите на щаба и правителството, но и на самите свещеници. Те останаха вкъщи.

В репортажите видяхме това. Големите опасения, че църквите ще станат източник на заразяване не се оправдаха“, подчерта той.
В същото време от щаба очакват повишаване на заболеваемостта, защото много хора не спазват мерките за ограничения и за физическо дистанциране, също така много хора за празниците са напуснали София. В този ред на мисли, ген. Мутафчийски заяви, че църквите ще имат най-малък принос за увеличаване на заразата.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име