четвъртък, юли 18, 2024
НачалоЛюбопитноНасекомите - здравословната храна на бъдещето

Насекомите – здравословната храна на бъдещето

Hаселението на света до 2050 г. ще достигне 9 милиарда души, което означава, че ще са необходими повече алтернативни хранителни източници.

Мазнините на базата на насекоми са устойчива и здравословна алтернатива на маслото, според изследователския екип от университета в Гент, Белгия.

Консумацията на насекоми не е популярна главно само в страни от Азия. Някои европейски и американски ресторанти са поели риска и са въвели в менюто си деликатеса, но повечето от нас не биха опитали гигантска стоножка и в никакъв случай не биха я сметнали за деликатес.
Мазнините на базата на насекоми са устойчива и здравословна алтернатива на маслото, според изследователския екип от университета в Гент, Белгия.

Консумацията на насекоми не е популярна главно само в страни от Азия. Някои европейски и американски ресторанти са поели риска и са въвели в менюто си деликатеса, но повечето от нас не биха опитали гигантска стоножка и в никакъв случай не биха я сметнали за деликатес.
Диетолозите са съгласни, че насекомите са с високо съдържание на протеини, витамини, фибри и минерали. Но преди да се втурнете да отваряте собствена ферма за насекоми, е важно да имате предвид, че досега не знаем достатъчно за дългосрочните последици от отглеждането на насекоми в големи количества. Остават без отговор и въпросите кои видове са подходящи за управление на отпадъците. Необходими са допълнителни изследвания, както група от швейцарски учени подчерта през миналата година.

„Екологичният отпечатък на едно насекомо е много по-малък в сравнение с хранителните източници от животински произход“, казва изследователят Дейлан Цомпа-Соса от университета в Гент. Тя и нейните колеги излязоха с идеята да тестват насекомите като съставки в торти и сладкиши, като например популярните в Белгия гофрети, правейки ги по този начин практически незабележими.

Докато резултатите се оказаха успешни в столовата на университета в Гент, при готвене острата миризма на мазнина от насекоми се оказа проблем. Екипът планира да се справи с него.

Студенти, които тестваха две различни гофрети, не откриха коя от тях е направена с мазнини от насекоми.

„Доста си приличат. Не бих могъл да ги различа”, заяви колумбийският студент Даниел Ариса.

„Не смятам, че са отвратителни. Мисля, че може би това е бъдещето”, каза друга студентка, Лина Оеда.

Според учените в университета в Гент, гофретите, приготвени с мазнина от насекоми, изискват само 25% до половината от иначе нужната мазнина. Това ще спести калории на консуматорите./БГНЕС

RELATED ARTICLES

Напишете коментар

Моля, въведете коментар
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments