вторник, октомври 22, 2024
НачалоНовини от ВелинградНапусна ни поетесата Боряна Стаева

Напусна ни поетесата Боряна Стаева

Екипът на RodopiInfo.bg изказва съболезновяния на семейството и близките на Боряна Стаева!

Дни преди да навърши 89 години ни напусна велинградската поетеса Боряна Стаева.
Тъжната новина съобщи Рени Бакърджиева. Тя написа:
Отиде си Боряна Стаева. Една силна и смела жена, преизпълнена с човещина и непреклонна обич към хората, Велинград и Родината България. Оставя ни красивите си стихове и примера как да живеем достойно! Мир на душата ти, Боряна!

Боряна Стаева бе член на литературен клуб „Никола Вапцаров“. Тя е родена на 27.11.1933 година. С полувисше образование -специалност акушерка. Автор е на стихосбирките: ”Жената в бяло” ; „ България в легенди и стихове”; „Родолюбие”; „ Живот в бяло” – автобиографична книга. Съавтор е на поетичния сборник „Полет”. Участва в литературен кръг „Свободна мисъл”. Има публикации на есета, разкази и стихове в местната, регионалната и централната преса. Стиховете й са отличавани с грамоти и златен медал.

За себе си поетесата казваше: “Аз съм само една обикновена жена. Имам 40 години трудов стаж като акушерка и медицински работник и през това време са се родили 20 000 деца. Аз съм вярваща и винаги преди работа съм казвала „Боже, помогни ми”. Началото на моята кариера е в далечната 1954 г. в Добруджа. Когато бях командирована в Либия, там хората ме смятаха за много бедна, когато им казвах, че имам само три деца. И те бяха прави, защото колко богат може да бъде човек, ако детски смях не оглася къщата му. И на кого човек би могъл да даде любовта си, да остави дома си и направеното от него през живота му, ако децата – най-голямото богатство, ги няма.”

Поклон!

Екипът на RodopiInfo.bg изказва съболезновяния на семейството и близките на Боряна Стаева!

Подобни статии

Най-четени