Назряващата икономическа криза подтиква хората да произвеждат и употребяват наркотици

0
407

Незаконната търговия с наркотици създава работа за хора, засегнати от кризата с коронавируса, като се очаква търсенето на наркотици да се увеличи на фона на икономическите затруднения, изтъква в свой доклад Службата на ООН за контрол на наркотиците и превенция на престъпността, предаде ДПА.
В Афганистан, който е най-голяма страна производител на опиум в света, събирането на опиумната реколта, което започна през март, първоначално е било възпрепятствано, тъй като работниците не са можели да дойдат от Пакистан през затворената граница. Въпреки това афганистанци, загубили работата си заради кризата с коронавируса, особено жени, са заместили пакистанските работници, става ясно от годишния доклад за наркотиците на базираната във Виена агенция на ООН.
В Боливия пандемията пречи на правителството да се бори срещу отглеждането на кока.

Службата на ООН за контрол на наркотиците и превенция на престъпността предупреждава, че „назряващата икономическа криза може да накара повече фермери да отглеждат повече кока или да започнат да я отглеждат във всички основни страни, произвеждащи кокаин“ в Латинска Америка.
Ограниченията на движението са възпрепятствали сериозно световния трафик на наркотици, като са се натрупали запаси от произведени наркотици, които в крайна сметка има опасност да залеят потребителските пазари.

Вдигането на ограниченията може да доведе до достъп на потребителите до наркотици с висока концентрация на ниска цена, като крайният резултат ще бъде по-голям риск от свръхдози.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име