Над 70% от хората оценяват действията на правителството като добри

"Все още притесненията в България са подредени така: заразата, работното място, демокрацията"

0
123

Българското общество е на платото на тревогата“. Това каза пред БНР социологът Първан Симеонов. Той коментира българския акцент от международно проучване, проведено в 17 държави от „Галъп Интернешънъл“, което мери отношението на хората към мерките и действията на институциите по отношение на пандемията от Covid-19. Това е второ изследване след началото на пандемията.

По думите му тревогата в последните седмици в страната ни е спряла да расте: „Надявам се да не сме се успокоили преждевременно, защото това би означавало и преждевременно намаляване на мобилизацията и съответно проблем по отношение на разпространение на заразата. Надявам се заразата от коронавируса да не се разпространява, защото тогава и тревогата може да започне да расте“.
Симеонов коментира, че данните от проучването показват, че колкото по-успешни са мерките, толкова по-ненужни изглеждат те на хората: „Около празничните дни имаше и доказателство на тези социологически данни и това беше по-спокойното празнично движение на хората“.

Във връзка с посоченото от една пета от анкетираните, че демокрацията не е ефективна по време на криза, той посочи, че същият процент хора вероятно и при други обстоятелства биха „изскърцали със зъби“ срещу демократичните механизми и акцентира, че все пак мнозинството – 78% не смятат демокрацията за неефективна:

„Бих предпочел да смятам, че чашата е 78% пълна, а не 22% празна“, каза Симеонов.

По думите му хубав симптом в България е, че се запазва демократичният рефлекс, що се отнася до собствените права на конкретния човек: „Направихме няколко вълни (на изследването – бел.ред.) и те показват плавен спад на готовността да се жертват граждански права. … Предпочитам да го анализирам като демократичен рефлекс. Много са все пак тези проценти – бяха 83, станаха 78, сега са 73% тези, които казват, че са готови да се разделят с част от правата си. Много са, но не вървят нагоре“. Симеонов уточни, че в света този процент укрепва, защото там тревогата расте.

Проучването показва, че вече 9% от хората казват, че са загубили работа, в глобален мащаб 15% заявяват това. Само една трета са хората, които твърдят, че засега джобът не им е засегнат:

„Все още притесненията в България са подредени така: заразата, работното място, демокрацията“.

Социологът уточни, че подкрепата за мерките остава непроменена – над 70% от хората продължават да оценяват действията на правителството като добри: „Струва ми се, че Оперативният щаб се мисли като някаква надстройка на правителството в обществените очи. Причините са прости. Първо – той изглежда по-непартиен и съответно хората го харесват повече. Второ – предстоятелят на щаба е едновременно лекар и човек с униформа, а обществото ни обича хората с униформа. Армията е една от институциите с най-високо доверие в България“.

Първан Симеонов посочи още, че ситуационната оценка на премиера Бойко Борисов е 68%, която през останалото време е двойно по-ниска. Той уточни, че това е световна тенденция за подкрепа на властта и България не е изключение, а напротив – тя е представителна за света.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име